I april förra året kom larm om att Astra Zenecas vaccin kunde ha en allvarlig, om än sällsynt, biverkning: blodproppar i kombination med låga blodplättar och blödning, främst hos yngre personer.

Folkhälsomyndigheten beslutade då att vaccinet inte skulle ges till personer under 65 år.

https://www.mitti.se/nyheter/fler-65-plussare-far-rakna-med-astra-zenecas-vaccin/repudt!9xkPH1DIbe7OcagDLW6Pxw/

Region Stockholm resonerade som så, att för att kunna ge en första dos till så många som möjligt, så snabbt som möjligt, så reserverades Pfizers och Modernas vacciner till de yngre.

Avstod vaccinering

De äldre erbjöds Astra Zenecas vaccin – eller inget.

En del äldre som kom till sin bokade vaccination vände om när de inte kunde välja ett annat vaccin.

Ett 20-tal personer anmälde också regionen till JO. Även Folkhälsomyndigheten har anmälts.

Rätt att få välja

Enligt hälso- och sjukvårdslagen och patientlagen ska patienten få välja det alternativ som hen föredrar. JO menar att vaccinering omfattas av begreppet behandlingsalternativ, och riktar kritik mot regionen för att inte ha beaktat detta.

Men JO menar också att det under en pandemi kan finnas behov av särskilda bestämmelser, och pekar på att smittkyddslagen nu ses över enligt ett regeringsuppdrag.

Begränsat med vaccin

Region Stockholm menar att de följt Folkhälsomyndighetens rekommendation att ge Astra Zenecas vaccin bara till dem som är 65 år och äldre, och hänvisar i övrigt till den begränsade tillgången på vaccin.

https://www.mitti.se/nyheter/regionen-ratt-att-bara-erbjuda-astra-zeneca-till-65/repuhp!LpKy9Ps9Mmf9t1uAjEmewQ/

"I dagsläget finns det därmed inte någon fri tillgång till vaccin mot covid-19, och därmed finns det inte heller möjlighet för patienter att fritt välja vilket vaccin de ska få vid boknings- eller vaccinationstillfället", skriver de.

Upphörde

Tillgången på vaccin ökade sedan, och i juli meddelade Folkhälsomyndigheten att det inte skulle tas in mer av Astra Zenecas vaccin och att användandet successivt skulle upphöra.

Vid det laget var gruppen 65+ i det närmaste fullvaccinerad.

https://www.mitti.se/nyheter/danderydsbo-gjorde-sju-vardbesok-for-ratt-vaccin/repuds!hvlpQahu@dAKJgsueOM9A/