Fejkö i Djursholm ska locka tillbaka fåglarna

En konstgjord ö, en grön oas med bänkar och en alldeles egen trolldal. Ekebysjön i Djursholm har fått ett rejält lyft på sistone. – Nu hoppas vi få tillbaka fåglarna till sjön, säger Anna Lind, miljö- och samhällsplanerare vid Danderyds kommun.

  • Publicerad 07:00, 9 maj 2015

På gräsmatten vid Naturskolans röda hus leker en förskoleklass från Ekebyskolan. Några av barnen låtsas grilla, andra springer omkring och utforskar pinnar, stenar och annat spännande som de hittar.

– Vi brukar gå hit varje måndag med barnen. Det är väldigt uppskattat, säger förskoleläraren Layal Tehini.

Tidigare var här en badplats, i dag är det inte många som tar sig ett dopp i sjön.

– Det är inte farligt att bada här, men det kanske inte är så mysigt eftersom botten är täckt med alger. Då är Ösbysjön ett bättre alternativ för den som vill bada, säger Anna Lind, miljö- och samhällsplanerare vid Danderyds kommun.

Vegetationen kring Ekebysjön är varierande. Kärr- och sumpmark, beteshagar och berghällar. 2008 blev området kring Ekebysjön ett naturreservat tack vare antalet ovanliga arter av sjöfågel som har sjön som boplats.

Minskning av fåglar

Men under senare tid har antalet fåglar minskat drastiskt.

– Hur det kommer sig vet vi inte. Men en teori är att det inte finns tillräckligt med trygga boplatser, säger Anna Lind.

Tidigare har hemmagjorda vassöar tidigare lagts ut, men det slutade ofta med att rävar och hundar tog fågeläggen.

För att locka tillbaka fågelarterna beslutade kommunen att testa med en konstgjord ö där fåglarna kan vara och ha en trygg plats att bo på. I slutet av april sjösattes ön.

– Flytön är ett pilotprojekt. Just nu är den totalt 25 kvadrat, men om den fungerar bra kan den komma att byggas ut. En bonus är att ön fungerar som en flytande våtmark. Stommen och rotgardinen skapar en bra miljö för mikroorganismer som bidrar till att rena sjön, säger Anna Lind.

Från land är det inte helt lätt att upptäcka ön då växterna ännu inte har hunnit växa upp. Men en och annan fågel rör sig kring ön.

– Den kallas för skrattmås­ön, men den är inte bara till för skrattmåsar. Däremot är skrattmåsar en nyckelart som lockar till sig andra fåglar. Trivs de så trivs andra fåglar, förklarar Lind.

Ytterligare en satsning är den nya spången vid sjöns nordöstra sida. Tidigare var passagen så smal att två personer knappt kunde mötas. I dag har den breddats med en ny bro. Det finns också en verandaliknande utbyggnad med bänkar där folk kan sätta sig och vila benen.

Poppis bland barn

Framförallt har den nya platsen blivit ett populärt tillhåll för barn.

– Det har blivit som ett grönt klassrum dit förskolor och skolor kommer och har med sig matsäck. Först tänkte jag att man skulle rensa så att det blev sjöutsikt, men det kostar en del, plus att det kräver mycket underhåll. Dessutom, med träden som omger platsen, blir det ett väldigt vackert ljus när solen lyser in mellan grenarna.

Runt rastplatsen har det vuxit fram en trollskog. På en skylt har någon skrivit ”Trolldalen”.

– Barnen har på eget bevåg börjat placera ut små konstverk i form av troll, vilket har fått väldigt positiva reaktioner av förbipasserande. Det som är så roligt är att trollen har vuxit fram helt på egen hand. Det är inget initiativ som kommer från kommunen, säger Lind.

Anna Lind sprudlar av nya idéer och det är tydligt att det finns fler planer för området.

– Joggare, folk med hund, barn – det är så många som gillar Ekebysjön och dess natur. Vi vill behålla standarden i området, men också fortsätta förbättra den, säger hon.