Fejkade moderata valaffischer sattes upp

En högerextrem rörelse har satt upp fejkade moderata valaffischer, bland annat på partiledaren Ulf Kristersson (M) med texten ”inga skolavslutningar i kyrkan, men gärna böneutrop i moskén”.

  • Publicerad 17:27, 15 aug 2018

De fejkade valaffischerna har även satts upp så att de täckt Moderaternas riktiga valaffischer.

Det ska ha skett i Väsby och på olika platser runt om i Stockholms län.

– Det här är något nytt och det är steget värre än att riva ner affischer, säger Joanna Masoura (M), valledare och fullmäktigekandidat för Moderaterna i Väsby.

Det skadar oss allvarligt

Joanna Masoura (M), valledare

Även Socialdemokraternas valaffischer har täckts över med de fejkade moderata valaffischerna, menar Joanna Masoura.

Hon tror att många kan missuppfatta dem och tro att budskapen är från Moderaterna.

– Folk kanske åker förbi snabbt och ser inte att det är hafsigt gjort och tänker ”men gud, är det där något som Moderaterna står för”. Det skadar oss allvarligt och det är det som Nordisk Ungdom vill.

Här är en av de fejkade affischerna till vänster. Moderaternas officiella valaffisch till höger. Foto: Läsarbild/Moderaterna

Varför attackerar de just er, tror du?

– Jag tror att det är för att vi har stramat åt vår migrationspolitik och förstått att det är en utmaning som vi måste hantera. Jag tror att de högerextrema, som tidigare fått missnöjesröster, skräms av vår politik. Folk kommer tillbaka till oss nu, så det här görs i desperation.

Även fejkad moderat hemsida

Att Nordisk Ungdom står bakom kampanjen bekräftas på deras hemsida där det bland annat går att läsa att ”i år har Moderaterna varit otydliga i deras kommunikation. Vi i Nordisk Ungdom har därför gjort vår egna moderata valkampanj för att hjälpa moderaterna på traven att få ut sitt budskap till väljarna”.

De har till och med skapat en hemsida med namnet ”moderatpolitik”. Ingenstans på sidan går det att läsa att det är är Nordisk Ungdom som ligger bakom den, så vid en snabb blick på hemsidan är det lätt att vilseledas att tro att det är Moderaterna som är upphovsmän.

Även Täby har drabbats av smutskampanjen.

Moderaterna har polisanmält affischerna som de menar är varumärkesintrång.