Fotboll. I FC Järfälla ser man ett medlemstapp på mellan tio och 15 procent det senaste året. Foto: Mostphotos

FC Järfälla: Större medlemstapp än vanligt

I FC Järfälla har medlems­tappet varit större än vanligt det gångna pandemiåret. Det har dock inte betytt någon förändring vad gäller kötiderna till klubben, som var obefintliga redan före corona.

  • Publicerad 11:53, 12 mar 2021

– Vi har inte haft kötider på ett par år i alla fall och jag har inte upplevt att kollegor i grannföreningar har det heller, säger Per Erik Edman, kanslist i FC Järfälla.

Däremot ser han ett större medlemstapp än vanligt. På grund av pandemin kan mellan 10 och 15 procent ha lämnat föreningen, är hans bedömning.

– Jag tror att en del av dem är sådana som slutar varje år, men det har påskyndats av pandemin.

– Ett vanligt år, om det går ut 100 fakturor, brukar fem och ibland upp till tio stycken sluta.

Per Erik Edman tillägger att vissa spelare som slutar brukar komma tillbaka när det blir vår. Förklaringen är att många fokuserar på andra aktiviteter under årets kallaste och mörkaste månader, för att sedan återvända när temperaturerna är behagligare utomhus.

Tuffare för kampsporterna

Eva Jönsson Järnstad, fritidschef vid kommunen, tycker sig inte se något jättetapp bland klubbarna. Även om hennes bedömning är att de största och stabilaste föreningarna har haft lättare att ställa om. Tuffare har det varit för till exempel kampsporterna, där utövarna ju sällan håller något avstånd att tala om.

– Men jag vet ingen som har fått lägga ner sin verksamhet helt, säger Eva Jönsson Järnstad.

Hon nämner att antalet idrottande ungdomar brukar nå sin kulmen bland elva–tolvåringar, för att sedan sjunka. Den effekten kan ha förstärkts av pandemin, tror hon.

– Men vi har inte sett det i siffror än. Jag hoppas inte att det ska bli så, men det är mycket som förändras när man är tonåring och när sådant här händer kan det leda till att man slutar.