Linda Staaf från svenska NOA var förste polis att tala på presskonferensen efter att FBI inlett. Foto: Europol

FBI:s fälla hjälpte svensk polis att gripa 20-tal personer kopplade till Stockholm

Sedan september har svensk polis varit med i en internationell operation mot organiserad brottslighet. Tack vare en fälla gillrad av amerikanska FBI genomförde man på tisdagen en av de största insatserna i svensk historia. Ett 20-tal personer som greps hade koppling till Stockholm.

  • Publicerad 15:48, 8 jun 2021

En global polisinsats med FBI som spindeln i nätet betydde att man under tisdagsmorgonen gjorde ett enormt tillslag mot kriminella nätverk inte bara i Sverige utan över hela världen.

Lurade kriminella att chatta

Operation Trojan Shield innebar att FBI skapade chattplattformen Anom, som de lurade kriminella och 300 olika brottsyndikat i 100 olika länder att använda. På så sätt har de kunnat följa och bland annat avvärja drogaffärer, sprängningar och mord. Särskilt när andra chattplattformar som Encrochat och Sky dekrypterats.

Från den svenska polisen har insatsen letts av Linda Staaf. På en presskonferens säger hon att gårdagens tillslag var en av det största i svensk historia.

– 70 misstänkta greps, många av dem i centrala roller, som ligger bakom, skjutningar, sprängningar mitt i det svenska samhället och utsätter medborgare för livsfara. Operationen har också betytt mer än 100 husrannsakringar där man beslagtog mobiltelefoner, juveler, datorer och kontakter.

Hon fortsätter:

– Den svenska polisen jobbar hårt med de här frågorna och var en av de första länderna som anslöt sig till den internationella operationen som vi deltagit i sedan september 2020. Bland annat har det inneburit att vi avstyrt tio planerade mord.

De flesta mord skulle ha skett i Stockholm

Sedan tidigare har man kunnat frihetsberöva 85 personer vilket betyder att 155 personer har gripits inom ramen för Operation Trojan Shield.

Av de 70 som greps kom ett 20-tal personer från Stockholmsområdet. Det var också här de flesta av de tio planerade morden skulle ha skett.

De gripna personerna är, enligt Robert Karlsson biträdande chef i regionen, misstänkta för grova vapenbrott och anstiftan till mord och annan grov våldsbrottslighet.