Fatma Ipek hyllas under galan på Cirkus. Foto: Läsarbild Aftonbladet/Magnus Sandberg

Fatma från Fittja hjältehyllades i tv

Nattvandrande Fatma Ipek, 63, från Fittja fick ta emot priset Årets Vägvisare 2017 i Svenska Hjältar-galan som sändes på TV4 i kväll. – Jag är mycket mycket glad, säger Fatma Ipek till Aftonbladet.

  • Publicerad 22:00, 11 dec 2017

För tre år sedan startade Fatma Ipek Kvinnokraft Fittja. Sedan dess nattvandrar hon och andra mammor i Fittja, sällan färre än tio, varje vecka, helg efter helg.

– Varför ska vi sitta hemma när vi kan vara ute och hjälpa till? Vi tröttnade på att männen bestämmer, ungdomarna har lättare att lyssna på oss mammor. Kvinnorna är mycket starka, säger hon till Aftonbladet.

Hyllades av kändisar

I kväll sändes Svenska Hjältar-galan i TV4 och i Aftonbladet TV. Människor som har gjort hjältemodiga insatser i vardagen under året hyllades av kändisar och andra inbjudna gäster på Cirkus.

– Vi lever i en tid av katastrofer, ondska och terror. Men samtidigt omges vi av goda handlingar som inte uppmärksammas någonstans. Det är dem vi måste lyfta fram, säger Mark Levengood, jurymedlem sedan Svenska Hjältar startade 2007, till Aftonbladet.

”Foppa” juryordförande

Utöver Mark Levengood som ledde galan var över tusen specialinbjudna gäster på plats, så som Jan Eliasson, tidigare vice generalsekreterare i FN, stjärnproducenten Steve Angello och underhållaren och programledaren Petra Mede.

Även juryn som beslutade om priserna var fylld av kända namn – Peter Forsberg (ordförande) Lill Lindfors, Pär Johansson, Molly Nutley, Thomas Fogdö och Siavosh Derakhti, William Spetz, Magdalena Graaf, Anja Pärson, Anders Bagge och Mark Levengood.

”Pratar mycket mer svenska nu”

I år fick hjältar i åtta kategorier pris för att de visat civilkurage och engagemang och gjort något ovanligt bra för någon annan. Kategorierna var Årets Granne, Årets Djurhjälte, Årets Livräddare, Årets Skyddsängel, Årets Kämpe för flickor, Årets Medmänniskor, Årets Livsgärning och Årets Vägvisare.

Priset Årets Vägvisare gick alltså till Fatma Ipek från Fittja. Utöver nattvandringen tillbringar hon även mycket tid på biblioteket, ordnar kurser i svenska, i datakunskap – och i virkning. Men nattvandringen med de andra mammorna i röda västar ligger henne allra varmast om hjärtat.

– Innan jag nattvandrade pratade jag mest turkiska med andra kvinnor, nu pratar jag mycket mer svenska, säger hon.

Fakta

"Inspirerar andra kvinnor"

Namn: Fatma Ipek.

Ålder: 63 år.

Bor: Fittja.

Yrke: Pensionär.

Aktuell: Fick priset Årets Vägvisare 2017 på Svenska Hjältar-galan på Cirkus.

Juryns motivering: Fatma är en hjälte för att hon genom sitt initiativ Kvinnokraft Fittja inspirerar andra kvinnor att våga bryta mönster och ta sig utanför hemmets väggar. Genom att nattvandra sprider hon trygghet i sitt närområde och visar att mammor verkligen behövs.

Visa merVisa mindre