Regissören Tereza Andersson och skådespelerskan Oldoz Javidi. I helgen har Jag stannar till slutet premiär på Kulturhuset i Husby, efter en bok av Fatemeh Khavari. Foto: Mikael Andersson

Fatemeh Khavaris historia blir pjäs

Sommaren 2017 blev Fatemeh Khavari rikskänd, när hon tillsammans med andra unga sittstrejkade på Mynttorget för att protestera mot utvisningarna av afghanska ungdomar. Nu ska boken om hennes liv och demonstrationen sättas upp som pjäs.

  • Publicerad 16:12, 18 sep 2020

Det blir aldrig reducerat till att bara vara en föreställning.

För två år sedan skulle skådespelerskan Oldoz Javidi köpa en födelsedagspresent till en vän, och gick in i en bokhandel. Där fastnade hon för en bok med ett vackert omslag och en gripande titel: Jag stannar till slutet. Samma kväll skulle hon slå in paketet men tänkte bara skumma igenom baksidan av boken först – vad var det egentligen hon köpt?

– Flera timmar senare satt jag kvar på samma ställe; jag kunde inte lägga den ifrån mig. Sedan slog jag in den ändå och gick och la mig, men var tvungen att gå upp och riva upp paketet igen, säger hon.

Kan påverka och förändra

Boken var skriven av Fatemeh Khavari, som är född och uppvuxen i Iran, med ursprung i Afghanistan. 15 år gammal kom hon till Sverige, och som 17-åring startade hon organisationen Ung i Sverige, och anordnade den väldigt uppmärksammade 58 dagar långa sittstrejk som började på Mynttorget för att sedan flyttas till Medborgarplatsen och slutligen till Norra Bantorget.

Lite senare skrev Fatemeh boken om demonstrationen och sitt liv.

– Personen jag skulle ge bort boken till var dramatikern Stina Oscarson. Jag bad henne skriva en monolog av innehållet, säger Oldoz Javidi.

Regissören Tereza Andersson, som vid den tidpunkten var relativt trött på teater, fick sedan frågan om att regissera.

– Jag kände att den här historien och det här sammanhanget, det var jag sugen på. Och det har jag inte ångrat. Den här historien kan hjälpa till att påverka och förändra vår omvärld. Jag hade varit lite dum i huvudet om jag inte sagt ja, säger hon.

Inte bara en föreställning

Den 19 september har pjäsen premiär på Kulturhuset Stadsteatern Husby. Rollen som Fatemeh Khavari spelas av Oldoz Javidi själv, och på scenen finns även fyra killar som alternerar som statister. De var själva med under sittstrejken 2017.

– Det har varit känslosamt. Det blir väldigt påtagligt eftersom vi har killarna med oss varje dag; det är deras liv, oron de måste leva med. Det händer här och nu för dem hela tiden. Det blir aldrig reducerat till att bara vara en föreställning, säger Tereza Andersson.

Oldoz Javidi är säker på vad hon vill förmedla från scenen.

– Medan jag läste boken grät jag högt, jag svor, jag var arg, men också fylld av kraft av tanken att förändring är möjligt, även när man inte har något kapital bakom sig – när man är på noll. Det är det jag vill säga till de unga vuxna som ser pjäsen. Och personerna föreställningen berör från början, de ensamkommande, hoppas jag känner kärlek.

Jag stannar till slutet

✓ Premiär lördag 19 september i Husby

✓ Kommer spelas på både Kulturhuset Stadsteatern i Husby och i Vällingby

✓ Rekommenderas från årskurs åtta och uppåt

✓ Max 35 personer i salongen på samma gång

Visa merVisa mindre