Ute i det fria. Vaccinatörerna har sökt sig till grönområden som Hellasgården och Tyresta. Foto: Vaccin.nu

Fästingvaccineringen försvåras av coronapandemin

I helgen rullade vaccineringsbussar mot TBE ut till Tyresta nationalpark och Hellasgården. Det var en månad tidigare än vanligt för att inte riskera att krocka med coronavaccineringen.

  • Publicerad 05:15, 30 mar 2021

Vaccinationsgruppen/Vaccin.nu parkerade i helgen ut sina mobila vaccinationsstationer mot TBE vid Hellasgården och Tyresta nationalpark. Ett annorlunda koncept då de i vanliga fall brukar stå till exempel utanför matbutiker. Med ökad tillgänglighet i naturen där många nu rör sig hoppas de på att fler ska vaccinera sig mot TBE i god tid.

– I vanliga fall drar vi igång i april, men i år startar vi en månad tidigare på grund av covid-19. Vi brukar ha några hundra stopp längs vägarna, säger Thomas Brenemark, vd på Vaccinationsgruppen.

Får inte krocka med covid-19

Enligt Folkhälsomyndigheternas rekommendationer får inga andra vaccin tas sju dagar före eller sju dagar efter man vaccinerar sig mot covid-19.

Det här riskerar att ställa till det för TBE-vaccineringen, för i Sverige vaccinerar vi oss generellt mot TBE i maj till juli.

– Vi startar tidigare för att ge alla en chans att vaccinera sig. Förra året gick barnvaccinationen av TBE ner drastiskt. Vi får inte glömma att vaccinera oss mot TBE under pandemin, säger Thomas Brenemark och poängterar att fästingarna och deras smitta finns här redan nu när temperaturen når plus 5 grader.

TBE ökar i nya riskområden

Enligt Pfizer noterades det lägsta antalet fall av TBE på 15 år i Stockholm förra året.

De låga smittotalen i Stockholm beror dock inte på att TBE och fästingar blivit ovanligare, utan handlar snarare om att allt fler har vaccinerat sig. Men Thomas Brenemark är inte nöjd än.

– Det är för få som är vaccinerade mot TBE i Sverige. Jag fick själv TBE och det tog fem veckor på intensiven och ett halvår sjukskrivning på det. TBE är ingen lek. Vi får inte glömma det nu när det är corona.