Bodal. Briggen 2 ligger på Fregattvägen i Bodal. Foto: Mostphotos

Fastighetsmagnat säljer 90 lägenheter som ska hyras ut till arbetare

Stiftelsen Arbetarebostadsfonden köper 90 lägenheter i Bodal på Lidingö. Lidingöförvärvet är en del i planen att växa i Stockholm. Köpet omkullkastar planer på att bilda bostadsrätter.

  • Publicerad 01:15, 26 nov 2020

Det är mycket snack och lite verkstad.

Fastigheten Briggen 2 består av två flerfamiljshus. De innehåller 90 lägenheter fördelade på drygt 7000 kvadratmeter. Stiftelsen Arbetarebostadsfonden köper nu fastigheten i syfte att förvalta och hyra ut bostäder, främst åt arbetare, enligt stiftelsens uppdrag.

Ska växa på Lidingö

Målet är att växa i Stockholm och på Lidingö. Idag har de enligt tidningen Fastighetsvärlden 100 lägenheter på ön. Målet är 200.

– Lidingö passar oss bra för då kan vi bredda oss. Vi ser detta som ett strategiskt förvärv för att ha som utgångspunkt för att växa ytterligare på orten, säger Arbetarebostadsfondens vd Jari Lalli till tidningen.

Folk som jobbar med händerna

Arbetarebostadsfonden grundades 1853, syftet är ett jämställt boende, detta ska uppnås genom att stiftelsens bostäder främst hyrs ut till arbetare.

– Man ansöker som vanligt genom bostadsförmedlingen, sedan gör vi en prövning, säger Jari Lalli.

Vad är en arbetare?

– När vi startade fonden 1853 var det ganska enkelt, det var timmerman Nilsson och murare Jansson. Nu får man fundera. Vi tänker att det ska vara yrken där man använder händerna mer än hjärnan. Det handlar både om yrkets status och om utbildning, säger han.

Människor med akademiska yrken, som lärare och arkitekter hör till exempel inte till målgruppen.

Den hyresgäst som utbildar sig får dock bo kvar.

– Besittningsskyddet gäller, säger Jari Lalli.

Oförändrad hyra

De flesta lägenheterna i de köpta husen är dock upptagna. De hyresgästerna kommer att få bo kvar som vanligt. Hyran kommer också att bli oförändrad.

Enligt tidningen Fastighetsvärlden värderas affären till 300 miljoner kronor, vilket bekräftas av säljaren, fastighetsmagnaten Lars Edman.

Edman lämnar Lidingö

Han har tidigare ägt fastigheter även på Näset, de såldes för två år sedan. I och med försäljningen i Bodal lämnar han nu ön.

– Vi har lämnat förorterna och har nu bara fastigheter inom tullarna. Vi har valt en långsiktig aktör att sälja till. För hyresgästerna blir det ingen större förändring, de har haft det varmt och skönt och har välstädare trappor och ansade trädgårdar, så kommer det väl fortsätta. Hyrorna blir oförändrade, säger Lars Edman.

Näset. Lars Edman ägde tidigare fastigheten på Näset där Afghanska konsulatet ligger. Bilden är från 2018. Foto: Arkiv/Anna Wilson

Vill bilda bostadsrätter

Hyresgäster i Briggen 2 påbörjat en process att bilda en bostadsrättsförening.

– Men vi har lagt ner det och jag har flyttat, säger en före detta boende och ledamot i den nedlagda föreningen.

I och med försäljningen går nämligen planerna i stöpet. Lars Edman säger dock att det inte fanns tillräckligt med intresse bland hyresgästerna för att driva en ombildning.

– Sånt brukar mynna ut i att inte alla vill, eller att de inte har pengar. Det är mycket snack och lite verkstad, sedan blir folk besvikna. Det var likadant likadant när vi sålde på Näset.

Svartlistad värd

Lars Edman har flera gånger figurerat på Hyresgästföreningens lista över Sveriges sämsta hyresvärdar, något som också brukar framhållas i artiklar om hans fastighetsinnehav.

Själv beskriver han det dock som personligt agg från en förtroendevald.

– Rent skitsnack, säger han.