Fastighetsbolagets vd om lyxbygget: ”Jag ser ingen risk”

Christofer Carlsson, vd och grundare för Well fastigheter, är inte orolig för att Urban park inte skulle bli av – trots att det inte finns någon detaljplan för tomten i industriområdet i Veddesta. Han vill tvärtom ”gratulera” de 900 som betalat 20 000 kronor för att stå i kö till lägenheterna.

  • Publicerad 10:13, 1 nov 2019

Well fastigheter har i dagsläget tjänat 18 miljoner kronor på att sälja förköpsbiljetter till Urban park.

Samtidigt har kommunen varit tydlig: Det finns inget detaljplanearbete för tomten där Well säger sig ska bygga på, och inget samarbete med företaget är heller känt.

Kommunen: Vi har inget samarbete med Well fastigheter

Men det här känner sig Christofer Carlsson inte igen sig i.

– Det har påbörjats ett detaljplanearbete. Jag var med på ett möte för ungefär en månad sedan.

Illustration: Well fastigheter

Han förklarar att Well fastigheter tecknat ett köpeavtal med den nuvarande markägaren att få köpa fastigheten Veddesta 2:71 och Veddesta 2:72 – förutsatt att en förändrad detaljplan tillåter bostäder. Det logistikföretag som idag hyr tomten och har sin verksamhet där känner inte till något bostadsbygge och har inga planer på att flytta.

Företag säljer lägenhetsbokningar för miljoner – utan bygglov

Om de villkor man kommit överens om med markägaren inte skulle uppfyllas säger Christofer att man i så fall skulle dra tillbaka avtalet. Men att så skulle ske ser han som högst otroligt, ”eftersom kommunen verkligen vill att det ska byggas i området”.

På Fakturavägen säger Well fastigheter att man ska bygga. Skärmdump: Google maps

Men kommunen känner ju inte till de här planerna, mer än att de har sett er marknadsföring på sociala medier?

– Nej, det kan jag inte svara på, jag har ju varit där på möte, jag kan kolla vem jag träffade, och så kan du ringa den personen.

Christofer Carlsson är inte orolig för att Urban park inte skulle hålla tidsplanen. De första lägenheterna ska gå att flytta in i 2022.

Hur nära är ni att börja bygga?

– Vi beräknar att detaljplanen ska vara antagen om ett år ungefär, sedan börjar vi bygga om 1,5–2 år.

Men du sa ju precis att första tillträde ska vara 2022, tar det bara ett år att bygga?

– Nej, eller, delvis, vi börjar bygga om två år senast, och sen är första tillträdet om tre år. Men det kommer inte att vara färdigställt om tre år, för det är såpass stort.

Hur kommer det sig att ni marknadsför projektet med lyx i så hög grad?

– För att det är en lyxig produkt, även fast den är liten. Det är ju små lägenheter, det är 26 kvadratmeter, men standarden i dem är ju lika hög som i en lyxlägenhet i innerstaden från Oscar Properties, men bara det att priset inte är därefter, säger Christofer Carlsson.

Illustration: Well fastigheter

– Jag tror att vi idag är väldigt benägna att gilla lyx, vi lever i en sådan värld, alla har ett Instagramflöde som påverkar dem med lyxiga produkter.

Hur tror du att era kunder kommer att reagera på att det inte finns någon detaljplan?

– Jag vet inte det, de har bokat en plats i en kö, och det ligger väldigt långt bort, så jag tror inte att de förväntar sig att det ska vara bygglovsklart. När de frågar så berättar vi för dem att vi detaljplanerar i området, och att det ska vara klart för att bygga inom ett par år.

Även om kommunen inte inlett något detaljplanearbete?

– Ja, absolut. Det är många som inte har detaljplaner klara som ligger under planering, men vi ligger väldigt långt fram i tiden så jag tycker inte det, jag ser ingen risk i just det i dag.

Vad är ditt budskap till de 900 som har ställt sig i kön?

– Jag gratulerar dem och tackar för deras förtroende.

Mitt i söker fastighetsägaren i Veddesta för en kommentar.