KANSKE INTE BLIR AV. Husen i kvarteret Väktaren 37 vid Fridhemsplan ska bli två till fyra våningar högre framöver, enligt ett nytt förslag till detaljplan. Men det är inte säkert att planerna genomförs, uppger fastighetsägaren. Foto: Ripellino arkitekter & David Wiberg

Fastighetsägaren: Inte säkert att vi vill höja husen vid Fridhemsplan

Även om politikerna säger ja till nya Fridhemsplan är det inte säkert att den planerade höjningen av husen i kvarteret Väktaren blir av.

  • Publicerad 14:22, 15 sep 2015

Planerna på mer butiks- och serviceytor i kvarteret Väktaren har strukits, som StockholmDirekt skriver om här.

Det förslag som politikerna i stadsbyggnadsnämnden ska ta ställning till i slutet av september innehåller 98 nya bostäder och ett gårdshus samt tillbyggnad av befintliga hus på höjden.

Ingen ny krog

Fastighetsägaren Alecta, som äger större delen av kvarteret, ser det nya förslaget som en försämring.

– Dagligvarubutik med kafé och restaurang. Det var vad som var tanken med de där 1 800 kvadratmetrarna man nu tagit bort ur planen. Vi skulle aldrig göra en galleria. Det skulle bli en förstärkning av servicekonceptet och det är tråkigt att vi får stryka det nu, säger Fredrik Palm, fastighetschef på Alecta.

Den lokala Hyresgästföreningen är fortsatt kritisk och anser att den påbyggnad av befintliga hus kommer att leda till så kraftiga hyreshöjningar att folk tvingas flytta.

Renovering oavsett

Fredrik Palm säger att en renovering av nuvarande hyreslägenheter kommer att göras ändå – och att viss hyreshöjning är att vänta.

– Vi har 48 lägenheter i våra hyresfastigheter i kvarteret. Oavsett det här projektet måste vi rusta dem. Stammarna läcker, köken har låga bänkhöjder och elen är inte hundra. Men det är inte kopplat till det här projektet. När man gör stambyten måste man höja hyrorna, och hyrorna i Väktaren är väldigt låga idag, säger han.

Oklart om husen växer

Enligt Fredrik Palm är det långt ifrån säkert att planerna på att höja husen i kvarteret med mellan två eller fyra våningar blir av – även om politikerna säger ja i slutet av september.

– Den här detaljplanen innebär bara en möjlighet. Vi har inte tagit det slutgiltiga investeringsbeslutet. Vi verkar för att få okej på detaljplanen och sedan får vi se vad som är rationellt att göra. Det är svårt att bygga på ett hus när det bor människor i det. Eventuellt går det att synka med en evakuering vid renovering, men det är oklart om en påbyggnad alls blir av, säger Fredrik Palm.