Rachid Alouan tycker inte att det varit några problem med att fasta. Foto: Johan Thornton

Fastan är över – dags för fest med Eid

Ikväll är det sista dagen av ramadan – och dags för festhögtiden Eid. Ramadan fungerade som en bantningskur för Rachid Alouan.

  • Publicerad 20:25, 14 jun 2018

Klockan är närmare 17.30 och utanför moskén vid Medborgarplatsen kommer och går folk i en jämn ström, kisandes mot eftermiddagssolen.

En av dem som är på väg hemåt är Rachid Alouan. Trots att fastemånaden ramadan inträffat under vad som känts som den varmaste och ljusaste maj i mannaminne har han inte haft några bekymmer

– Det är bara svårt de två första dagarna. Sedan är man inte hungrig, inte törstig. Tvärtom så mår man mycket bättre. Dessutom har jag gått ner en hel del i vikt, säger han och lägger handen på magen och spricker upp i ett leende.

Fest avslutar fastan

Firandet av av Eid al-fitr startar i kväll och kommer pågå i tre dagar. Eid är festhögtiden som avslutar ramadan, den heliga fastemånaden inom islam som pågått sedan 15 maj.

Under fastan avstår man mat och dryck mellan gryning och solnedgång. Eid är i grunden en religiös högtid, men den firas även av muslimer som inte är aktivt troende.