Efter drygt ett års byggande till en kostnad av 45 miljoner kronor invigdes slutligen nya förskolan Långe Erik i augusti 2012. Finansborgarrådet Sten Nordin (M) fanns på plats under ceremonin och 98 barn kunde skolas in i de helt nya lokalerna.

Det är nio år sedan i dag så det är inte konstigt att många i Kärrtorp reagerat på att fasaden, bestående av fibercementskivor, nu byts ut.

https://www.mitti.se/nyheter/karrtorps-nya-forskola-startar-utegrupp/Ldelhx!DXUCU8C3QYusDRWxci2SPw/

Thomas Pella Bergsell, kommunikationschef på Sisab, förklarar vad det hela handlar om.

– Jag förstår att folk undrar när det är en såpass ny förskola, men för ett år sedan upptäcktes att vi fått fel cementskivor av leverantören. De tappade färg, vilket de som Sisab beställt inte skulle göra. Sedan gick entreprenören som byggde förskolan i konkurs, vilket har inneburit att vi fått driva ärendet själva mot leverantören, säger han.

Rättas till nio år senare

För ett otränat öga kan det vara knepigt att se skillnaden mellan de som tas bort och de nya som sätt upp. De gamla skivorna har en lite flammigare yta vid en jämförelse, men det är också allt. Enligt Thomas Pella Bergsell är det dock en kvalitetsskillnad.

– De skivor som sattes upp från början är bara ytmålade vilket kräver mer underhåll och håller sämre. Nu sätts genomfärgade skivor upp i stället. 

Någon kostnad innebär detta dock inte för staden.

– Nej, det har varit ett garantiärende, så Sisab eller staden bekostar ingenting. Vi fick inte det vi beställde, men nu rättas det till nio år senare. Det blir komplicerat när entreprenören går i konkurs, säger han.