VACCINDAGS. Anna Starbrink (L) gläds över att vaccinationen tagit fart. Foto: Mostphotos/Stefan Källstigen

Fas 3 inleds i Stockholm – nu är det 60-plussarnas tur

Nu har bokningen av vaccination för 60-plussarna öppnat. Dessutom öppnar en telefonlinje för bokning av vaccintid. "Det ska vara enkelt", säger regionrådet Anna Starbrink (L)

  • Publicerad 22:45, 21 apr 2021

På onsdagen vid lunchtid gick vaccination mot covid-19 in i fas 3, där invånare födda 1961 och tidigare ingår, samt personer i riskgrupp som är över 18 år.

Vaccinationerna bokas som tidigare via regionens app Alltid öppet, eller via 1177. De som ingår i någon riskgrupp kontaktas av sin vårdgivare.

Boka per telefon

Dessutom startar en telefonlinje där man kan boka tid hos de 14 vaccinationsmottagningar som öppnats. Det blir ett komplement till digital bokning.

– Det ska vara enkelt att boka sin vaccinationstid. För många är den säkra digitala bokningen via appen Alltid öppet det enklaste sättet, säger hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L).

Varför har det inte funnits en telefonlinje tidigare?

– För de äldre har vårdcentralerna haft huvudansvaret, och där kan man boka på telefon, och de har vaccinerat snabbt.

I fas 3 är vaccincentralerna huvudspåret.

– Jag har efterlyst en telefonlinje för dem och den är nu på plats, säger hon.

Tjuvstartar

Vaccinationen av 60+ var tänkt att starta först nästa vecka, men kapaciteten medger nu att man går fortare fram.

– En halv miljon vaccinationer har nu utförts och vi kan öppna vaccinationsbokningen i fas 3 nästan en hel vecka före tidplanen, säger Starbrink.

I mitten på maj är det tänkt att vaccinationerna ska starta för övrig befolkning över 18 år. Då kommer fler, och större, vaccinationsmottagningar att öppna.

Vistelseförbud kan införas om för många samlas

Nyheter "Nu har vi möjligheten att stänga av om det behövs" Precis som i fjol ska hjärtan och popup-parker påminna Sollentunaborna om att hålla avstånd i sommar. Nytt för i år är att kommunen också kan införa vistelseförbud och stänga av platser om för många...tisdag 11/5 13:15

91 sexköpare gripna i Stockholm – på en vecka

Nyheter Stor insats mot människohandel Förra veckan greps och bötfälldes inte en. Och inte två. Utan 91 köpare av sexuella tjänster i Stockholm.tisdag 11/5 13:00