Barn från tidigare experiment. Foto: Åsa Näsman Foto: Läsarbild Åsa Näsman

Farstavikens skola med i stort kemiexperiment

På Kemins dag genomför 110 000 barn och ungdomar Sveriges största kemiexperiment. Farstavikens skola i Gustavsberg är en av skolorna som är med. Målet med experimentet är att deltagarna ska få upp ögonen för hur roligt och viktigt det är med kemi.

  • Publicerad 11:08, 16 okt 2018

På Kemins Dag den 19-20 oktober kommer 110 000 barn och ungdomar från omkring 1 000 skolor genomföra Sveriges största kemiexperiment. Eleverna får tillverka små ”maskar” av kalciumalginat och undersöka vad som händer med dem i citronsyra- respektive och bikarbonatlösning. I Värmdö är Farstavikens skola i Gustavsberg med. De gör experimentet den 17 oktober.

Dagen ska väcka intresse för kemi, och samtidigt skapa nyfikenhet på svensk kemiindustri där behovet av nya medarbetare är stort de närmaste tio åren.

Stor kompetensbrist

– Det råder stor kompetensbrist på våra kemiföretag. 4 av 10 företag har svårt att hitta kompetent personal, säger Ulla Nyman, chef opinionsbildning på IKEM, i ett pressmeddelande.

Kemins Dag riktar sig till barn och ungdomar från grundskolan upp till gymnasiet. Arrangörerna IKEM – Innovations- och kemiindustrierna, Nationalkommittén för kemi, Kemilärarnas resurscentrum och Kemisamfundet – hoppas att Kemins Dag ska inspirera, så att fler unga får upp ögonen för kemins möjligheter.

Kemikunskaper behövs inom en mängd olika områden

– Kemikunskaper behövs inom en mängd olika områden, för att vi ska kunna förstå vår vardag och för att vi ska kunna utveckla nya hållbara produkter. Med hjälp av roliga experiment vill vi förmedla att kemi är ett framtidsområde, säger Helena Grennberg, ordförande Kemisamfundet och professor vid Uppsala universitet.

Livsviktig kemi

Kalciumalginat som tillverkas i årets experiment kan användas för att kapsla in läkemedel så att läkemedelssubstanser klarar att passera den sura magen och nå tunntarmen där de frigörs och kan tas upp av kroppen. 

Utöver skolorna har 12 science centers och två museer valt att fokusera på kemi med anledning av Kemins Dag. De gör antingen speciella Kemins Dags-aktiviteter under helgen den 19-21 oktober eller i sin ordinarie skolverksamhet.