Trygga. Maria Hellström och barnbarnet Atlas är på väg till affären för att köpa glass ”Jag tror barn och unga är rastlösa och därför hänger dom utomhus”, säger hon, Foto: Jesper Kjellsson

Farstas tunnlar som kan bli tryggare

Nu ska några av Farstas tunnlar göras tryggare. Invånarna har fått vara med och tycka till om vilka som bör rustas upp.

  • Publicerad 13:39, 19 mar 2021

Jag förstår att man kan känna sig osäker, man är ju rädd för olika saker.

Stockholms stad har budgeterat totalt 13 miljoner kronor för att göra stadens gångtunnlar tryggare. Under förra året genomförde trafikkontoret en så kallad pilot för att se vad som behöver göras i stadens gångtunnlar. Arbetet i tunnlarna kommer att genomföras någon gång under året.

Farsta stadsdelsförvaltning har nu skickat listan på vilka gångtunnlar som de tycker bör prioriteras av trafikkontoret. Bland annat nämns gångtunneln under Tyresövägen i Sköndal och under Larsbodavägen.

Medborgarnas förslag

Tidigare i år har Farsta stadsdelsförvaltning tagit emot förslag av invånarna i stadsdelen via Facebook. Där svarade cirka 150 personer på några enkla frågor gällande gångtunnlar.

– Invånarna är aktiva och bra på att göra sig hörda när det kommer till frågor om stadsdelen. Det är ett bra komplement och ger oss en viss bild men det är mycket annat som spelar in. Vi har bra koll på vår stadsdel, säger Tomaj Keivany, samordnare för stadsutveckling i Farsta.

Svaren från invånarna tillsammans med polisens, fältassistenters, fritidspersonal samt trygghetsvärdarna erfarenheter skapar listan som trafikkontoret nu har tagit del av. Listan består av synpunkter och förslag på totalt sju olika gångtunnlar i Farsta stadsdel.

Några exempel på åtgärder som stadsdelen vill se är bättre belysning, mer städning och klottersanering. Nu är det är upp till trafikkontoret att välja vilka tunnlar som ska ses över.

Tunnlarna stadsdelen vill rusta upp

Gångtunnel under Tyresövägen i Sköndal

Gångtunnel mellan Spettekaksvägen i Sköndal och Skönstaholmsvägen

Gångtunnel under Larsbodavägen i Farsta

Gångtunnel under Farstavägen direkt
öster om förskolan Skogsgläntan

Gångtunnel under Farstavägen direkt
söder om Kvickentorpsskolan

Gångtunnel under Nynäsvägen mellan Ekebergabacken och Kvickentorps bollplan

Gångtunnel under tunnelbanespåret mellan Kvickentorpsskolan och Vaniljvägen/Pepparvägen

Vilka det blir avgör trafikkontoret.

Visa merVisa mindre

Tror på andra lösningar

Maria Hellström passerar genom en tunnel vid centrum. Hon arbetar kvällstid och promenerar ofta hem sent på kvällen, trots detta känner hon sig inte osäker på vägen hem. Hon har bott i Farsta hela sitt liv, och känner sig trygg här.

– Jag förstår att man kan känna sig osäker, man är ju rädd för olika saker. Men tunnlarna blir ju ändå inget annat även om man fixar lampor eller tar bort klotter, säger hon.

Hon tror att det behövs annat för att göra området tryggare.

– Jag upplever inte tunnlarna som ett problem i dagsläget, jag tror däremot det behövs mer poliser, säger hon.