Farstas politiker är oense om avhysningar av bosättningarna i stadsdelen

Bosättningar med EU-migranter blir en allt vanligare syn i Farsta. Många ­medborgare är upprörda och undrar vad staden gör åt saken. Vi träffade stadsdelsnämndens ordförande Lars Bäck (V), och vice ordförande Lars Jilmstad (M), ­för att diskutera frågan.

  • Publicerad 16:07, 30 mar 2015

Lars Jilmstad (M): Varför görs inget? Det är ett brott mot svensk lag att de slår läger så här. Vi i den förra majoriteten var inte jättesnabba, men då hände i alla fall något. Nu står det till och med i de rödgrönas budget att avhysningar ska undvikas. Socialförvaltningen centralt äger frågan, men jag tycker att majoriteten i stadsdelen borde slå näven i bordet.

Lars Bäck (V): Lite elakt kan man ju konstatera att förra majoriteten flyttade runt EU-migranterna genom täta avhysningar. De avvisades från ett ställe, men dök snart upp på ett annat. Vi försöker hitta en mer långsiktig lösning och avvisar först när det finns ett humant alternativ.

Jilmstad: Men vi kan ju inte ha två parallella rättssystem. Då sänder man ju ut signalen att det är okej att bosätta sig så här. Lägren blir allt mer permanenta och ökar i omfattning. Som kvinnan här borta som med stort tålamod tvingats se hur de slagit läger precis vid hennes tomt. Det är en sanitär olägenhet och de eldar alldeles intill hennes k-märkta snickeri. Gång på gång har hon påtalat detta. Men det händer ingenting, det är ett hån.

Bäck: Jag har hissat frågan internt och bett dem titta på det lägret ur brandsynpunkt. Finns det fara för människor runtomkring påpekar vi det för våra centrala politiker.

Reporter: Men bara i de fallen, ni ligger inte på för att alla läger i stadsdelen ska avhysas?

Bäck: Stadsdelsförvaltningen skickar information till socialförvaltningen om var lägren finns. Men det vore fel om jag sa till dem att göra si eller så av den enkla anledningen att jag inte har kompetensen att göra det. Lokalt måste vi överlämna till professionen att göra de bedömningarna. Annars blir det helt fel.

Jilmstad: Men det gäller ju att ha långa öron också. Det finns ju ett lokalt tryck att de ska avhysas. Det skulle vara oroande om inte de önskemålen följs. Då sviker vi vår roll som politiker. Sen förstår jag att det tar tid om avhysningarna ska ske på ett rättssäkert sätt.

Bäck: Och efter avhysningarna då? Ska vi sätta ut ordningsvakter som dina partivänner i Stadshuset föreslår? Det känns inte smakfullt för att uttrycka sig milt. Jag tycker att det saknas ett humant perspektiv i debatten. Det finns en slags föreställning om att de här människorna är här frivilligt. Så är det inte, det är en sista desperat utväg. Därför tror jag att lösningen är det vi är inne på nu: frivilligorganisationer som tar ett stort ansvar och att Sverige genom EU sätter press på ursprungsländerna.

Jilmstad: Självklart kan vi inte blockera platser med taggtråd. Men bosättningarna strider mot svensk lagstiftning och det är därför vi efterlyser ordningsvakter eller någon annan åtgärd som gör att avhysningarna ska kunna ske lite snabbare. Sen håller jag helt med dig om att man på regeringsnivå måste gå ihop med andra länder och sätta press på Rumänien. Vi måste få dem att behandla alla folkgrupper på ett bra sätt. Jag är medveten om att de här människorna är bedrövligt bemötta, men lösningen är inte att låta dem bo olagligt på stadens mark.

Så går en avhysning till:

Alla stadsdelsförvaltningar informerar fortlöpande till socialförvaltningen om var bosättningarna finns i deras område. Socialförvaltningen gör sedan en lista i vilken ordning lägren ska avhysas där exempelvis närhet till förskolor och skolor prioriteras.

Avhysningen utförs sedan i samråd med polis och kronofogdemyndigheten.

Tvingas att flytta i april?

Både politiker och tjänstemän i stadsdelen har legat på socialförvaltningen för att den bosättning som diskuteras i artikeln ovan ska avhysas.

Kvinnan som bor i huset närmast var på senaste stadsdelsnämndsmötet. Då fick hon följande besked av stadsdelsdirektör Steinunn Håkansson: ”Vi fick information i dag om att något kommer hända under april månad som gör din situation bättre.”