Skivartister. Anna Cederberg-Orreteg, Merle Bubeck, Annie Kim, Ellika Abrams, Elvira Karlstedt, Vilgot Lindh och Maria Goundorina har en platta ihop. Foto: Sacharias Källdén

Farstas egna sångfåglar släpper platta med barnvisor

Pandemin ställde in deras konserter. Då sjöng eleverna på Adolf Fredrik i Farsta in en skiva i stället. ”Coolt”, säger Annie Kim om kunna lyssna på sig själv på Spotify.

  • Publicerad 14:46, 3 maj 2021

Jag ska tvinga mina syskon att lyssna.

Vi träffar dem i aulan på Farsta grundskola; två musiklärare och fem elever från olika klasser på mellanstadiet.

Det var här de repade och spelade in sin skiva med barnsånger, under fyra intensiva veckor i höstas. Totalt medverkade cirka 180 av eleverna på Adolf Fredriks musikklasser i årskurserna 4, 5 och 6 – med inhopp från åttorna.

För några av dem blev inspelningen det första de gjorde på skolan. Att leverera under långa sessioner bland musiker och mikrofoner blev en utmaning.

– Att stå på benen i tre timmar var lite jobbigt, konstaterar Merle Bubeck.

– Jag minns att jag blev irriterad för sista visan är väldigt lång och vi var tvungna att ta om den flera gånger för bandet spelade fel, säger Vilgot Lindh.

För små barn

Idén att spela in en platta föddes när elevernas vanliga uppträdanden ställdes in på grund av pandemin. I stället för att gräma sig över det, såg musikläraren Anna Cederberg-Orreteg chansen att förverkliga en dröm.

– Jag har tänkt i många år att det vore roligt att spela in en skiva med sånger som tilltalar små barn. Jag tycker det är ont om förebilder i rätt tonart för åldersgruppen sex år och yngre. Små barn har kortare stämband och har svårt att ta låga toner, förklarar hon.

Lyssna på skivan här.

Sjunger ut. Elever och lärare på Adolf Fredriks musikklasser i Farsta bjuder på ett smakprov från nya skivan. Foto: Sacharias Källdén

Resultatet blev skivan ”Nån av varje sort – sånger för små barn och stora”. Den kommer som fysisk skiva i augusti men släpptes redan här om veckan på streamingtjänster som Spotify.

Många kända visor

Inte mindre än 39 låtar finns med: Imse vimse spindel, Blinka lilla stjärna, Trollmors vaggsång, Byssan lull, Krokodilen i bilen och många fler. Alla levererade med kristallklar körsång av de unga talangerna, som har musik på schemat varje dag.

– Det är mäktigt att få till den stora klangen tillsammans. Man känner sig trygg för man vet att alla som är här tycker om att sjunga, säger Annie Kim.

Release-fika i klassrummet

När vi träffas i aulan får vi ett par smakprov. Men pandemin skapar fortfarande begränsingar. Rektorn påpekar att eleverna måste hålla armlängds avstånd när de ställer upp sig.

Releasefesten för skivan blev kanske inte heller fullt så festlig som den kunde ha blivit: Eleverna fick ta med eget fika till klassrummen.

Planer på lokal turné

Det dämpar dock inte entusiasmen hos de albumdebuterande, och smånervösa, sångarna. När vi träffar dem är det dagen innan skivsläppet på Spotify.

– Jag ska lyssna på den direkt i morgon bitti. Och jag ska tvinga mina syskon att lyssna, säger Ellika Abrams.

– Det känns väldigt stort att få spela in en skiva, och att den finns på streamingtjänster också. Det är coolt, konstaterar Annie Kim.

När pandemin är över är tanken att skolan ska bjuda in eller åka ut till förskolegrupper i området och framföra låtarna.

39 sånger för små barn

Skivan ”Nån av varje sort – sånger för små barn och stora” släpptes på streamingtjänster den 23 april och kommer som fysisk skiva i augusti.

Den innehåller 39 sånger för små barn, framförda av cirka 180 elever från Adolf Fredriks musikklasser i Farsta.

Skivan spelades in tillsammans med bandet Ninnis Vardagsrum och skolans musiklärare Maria Goundorina, Anna Cederberg-Orreteg och Marcus Josephson.

Visa merVisa mindre