Här är två av många frågor där Alliansen och MP:s nya vänskap kommer skava. Foto: Kollage

Farstafrågor lever farligt i grönblått maktspel

Ett grönblått styre i Stockholm innebär flera frågetecken kring vilken politik som kommer föras. Inte minst i Farsta där Miljöpartiet och Alliansen står på helt olika sidor i flera viktiga frågor. Här är två.

  • Publicerad 18:10, 2 okt 2018

Igår kom bomben. Miljöpartiet har inlett samtal med Alliansen om att ta över makten i Stockholms stadshus. I Farsta finns dock två saker där samarbetet kan stöta på patrull.

Första gruset i maskineriet är Farstas enda lagliga graffitivägg. Den kostade 800 000 kronor att resa och när den invigdes blev det närmast folkfest på Farstaängen.

Djupt oense om kultursatsning

Miljöpartiet ser enligt dem själva graffitin som en viktig kulturyttring. En kulturyttring som nya kompisarna i Alliansen är helt allergiska mot.

Så allergiska att de lovat riva väggen så fort de får makten.

– Min uppfattning är att den här ska bort. Farsta stadsdel saknar pengar till pedagogiska hjälpmedel och vikarier i förskolan, samtidigt som den här väggen har lett till en omfattande förstörelse runtomkring, med klotter på elskåp, stängsel, stenar och träd som kostar mycket pengar att sanera, sade Farstaliberalernas gruppledare Peter Öberg i augusti.

Naturreservat eller byggbar mark

Den andra – något större – frågan är den om Fagersjöskogen. Naturskyddsföreningen ser den som skyddsvärd med känslig natur och rödlistade arter och Miljöpartiet har sagt att området ska bli naturreservat.

Alliansen å andra sidan ser inte skogen för alla sina träd utan för marken träden står på – byggbar mark så fort träden blivit pappersmassa.

Vill inte kommentera under förhandlingar

När Mitt i försöker få prata med MP-toppen Daniel Helldén och partikollegan Katarina Luhr som enligt pressekreteraren är den som har koll på frågan blir det tystare än i rymden.

Politikern Luhr hänvisar till sin pressekreterare, som sms:ar en länk till Mitt i:s egen artikel där Daniel Helldén säger ”vi får se var vi landar” i frågor kring miljözoner och förskolan och att de inte vill ”ge vågmästarrollen till SD”.

Mer än så vill de inte kommentera med hänvisning till förhandlingarna som pågår. På frågan om det ska tolkas som att allt, även naturreservatet, är på förhandlingsbordet tystnar det igen.