Farstaborna och paret Karim Samba, 39, och Sumeya Ata, 41, har i fyra års tid drivit märket SambAta, vilket säljs i Högdalens centrum. I multibutiken Marketplace säljer de korgar flätade av ett kvinnokooperativ från Senegal.

– De här kvinnorna är fullskaliga entreprenörer. Vi vill stötta dem så att de får ut sina hantverk till en internationell marknad, säger Sumeya.

Idén till att öppna butiken kom efter att paret varit på semester i Senegal. Där köpte de hem korgar att ha som utsmyckning i lägenheten i Farsta. När vänner och bekanta kom på besök var det flera som uppmärksammade de färgglada korgarna.

2018 bestämdes Karim och Sumeya sig för att pröva lyckan och sälja märket SambAta i Högdalens centrum.

– Det har gått mycket bättre än vad vi hade tänkt, säger Karim.

Samarbete med kvinnokooperativ

Företaget bygger på ett samarbete med kvinnokooperativet Jappo Liguey, som ligger i byn Ngay, sydost om huvudstaden Dakar. Kooperativet består av 43 kvinnor som för hand tvinnar korgar i olika färger och mönster.

Paret kom i kontakt med kvinnokooperativet genom en släkting till Karim som arbetade med att organisera de kvinnliga hantverkarna.

– Vi vill lyfta de här kvinnorna som har blivit eller är på väg att bli självförsörjande genom egenproducerade hantverk. Att stötta unga och kvinnliga entreprenörer är ett av våra viktigaste mål, säger Karim.

De handtvinnade korgarna kommer från en lång tradition av kvinnligt hantverk i Senegal. Enligt traditionen flätades korgarna för att fungera som matförvaring. Genom att korgarna kyler ner och skyddar maten från värme kan mjöl och ris förvaras i korgarna i upp till ett år.

Hållbart tänk

Karim berättar att det är viktigt för honom att de jobbar på ett hållbart vis. Genom att köpa in kvinnornas produkter skapas det arbetstillfällen i byarna där kvinnorna bor.

Samarbetet mellan Karim och Sumeya och kvinnokooperativet går även ut på att en del av den vinst som kvinnorna tjänar på sin försäljning går till sociala projekt i byn. Bland annat byggen av brunnar och skolor.

– I framtiden hoppas vi att vi kan fortsätta vara en länk mellan Sverige och unga entreprenörer inte bara från Senegal utan från hela Afrika, säger Karim.

Vill ge en varierad bild av Västafrika

SambAta är inte den enda butiken som säljer korgar tvinnade av kvinnor från Senegal. Men Sumeya förklarar att när stora kedjor säljer korgarna är de ofta vita personer som profiterar på försäljningen.

– Jag tror att våra kunder söker sig till just oss på grund av vår naturliga koppling till landet och kontinenten, säger Sumeya och berättar att Karim är född i Senegal och att hon själv är från Eritrea.

Paret är tydliga med att de inte vill bidra till en exotifiering av Afrika, korgarna eller kvinnorna. Samtidigt är de stolta över deras bakgrund och samarbetet med kooperativet.

– Vi vill ändra narrativet om Afrika, säger Sumeya.

Hur menar du då?– Det största delen som media visar upp av Afrika som kontinent är fattiga människor och svältande barn. Vi vill bidra med en varierad bild av Afrika. Det finns en inre kraft i kontinenten. Alla vill inte bara fly och vi vill lyfta de som stannar och jobbar i exempelvis Senegal, säger Sumeya.