Skillnader. Så olika slår coronan – beroende på var du bor.

Farstabor hårt drabbade av covid-19

Hur många som dött i covid-19 skiljer sig stort mellan Stockholms stadsdelar. Enligt en kartläggning som Dagens Nyheter gjort har flest personer i förhållande till befolkningen dött i Skärholmen, Rinkeby-Kista, Älvsjö och Farsta.

  • Publicerad 15:26, 26 mar 2021

Dagens nyheter har, med hjälp av Socialstyrelsen och SCB, tagit fram siffror på hur dödligheten sett ut i Stockholms olika stadsdelar.

Värre i vissa av förorterna

Tittar man på antalet döda i förhållande till befolkningen är det stadsdelarna Skärholmen, Rinkeby-Kista, Älvsjö och Farsta som drabbats hårdast medan Hägersten-Liljeholmen och Östermalm har klarat sig bäst.

Välkända problem

Precis som tidigare understryks hur dödligheten i princip följer en socioekonomisk stig; i områden där det bor en högre andel låginkomsttagare och folk med lägre utbildning slår covid-19 hårdare. Det tros bland annat bero på att i dessa områden är folk mer trångbodda och färre har möjlighet att arbeta hemma.

Maria Rotzén Östlund är smittskyddsläkare i Region Stockholm. Till DN säger hon att skillnaderna mellan stadsdelarna är välkända för sjukvården.

– Grundproblematiken - att det i vissa områden finns en större andel med lägre utbildning och andra riskfaktorer - är inget som vi på smittskyddet i grunden kan ändra på. Vill man ändra på det är det andra institutioner i samhället som behöver ändra på det. Det vi har försökt göra är olika praktiska åtgärder.

Tillfälliga tält

Järvaområdet har få testat sig jämfört med andra områden och Region Stockholm har just nu ett pågående projekt med tillfälliga tält och bussar dit medborgare enkelt kan komma och testa sig.

https://www.mitti.se/nyheter/drop-in-coronatest-i-utvalda-fororter/repuco!pRXFZbNGiPJwBVUK8h45gQ/

Dödligheten stadsdel för stadsdel

Dödligheten per 10 000 invånare är uppdelat enligt SCB:s distrikt som nästan, men inte alltid sammanfaller med Stockholms egen stadsdelskarta.

Bromma: 15

Enskede-Årsta-Vantör: 16

Farsta: 21

Hägersten-Liljeholmen: 11

Hässelby-Vällingby: 14

Kungsholmen: 14

Norrmalm: 14

Rinkeby-Kista: 22

Södermalm: 16

Skarpnäck: 13

Skärholmens: 23

Spånga-Tensta: 17

Östermalm: 12

Älvsjö: 22

Enligt DN:s kartläggning så kan att skillnaderna i dödlighet i de olika stadsdelarna i ibland bero på slumpen. I Älvsjö exepelvis bygger statistiken på 68 dödsfall och DN har inte lyckats hitta någon förklaring till varför stadsdelen sticker ut.

Källa: Dagens Nyheter/ Socialstyrelsen/ SCB

Visa merVisa mindre