Niclas Wennerlund. Foto: Stefan Källstigen

Farstabon Niclas Wennerlund kan bli årets eldsjäl

Niclas Wennerlund är nominerad till två stora utmärkelser för sitt arbete med Bara Vanlig, den löpargrupp för barn och unga med funktionsvariation han startade upp 2016 och som nu spridit sig till andra städer.

  • Publicerad 16:27, 17 sep 2018

När Niclas Wennerlund för några veckor sedan blev uppringd av Folkspel som delar ut utmärkelsen Årets Eldsjäl trodde han först att det var ett skämt.

– Jag hade ett missat samtal från några som kallade sig Årets Eldsjäl. Jag trodde de hade busringt så jag ringde upp och sa ”Sluta skämta, det är inte roligt”, säger Niclas Wennerlund.

Men snart förstod han att det inte var något skämt. Och kort därpå fick Niclas ännu ett samtal – ännu en nominering – den här gången från Svenska Barnidrottspriset 2019, som tidigare delats ut till Patrik Sjöberg och Kalle Zackari Wahlström med flera.

– Det är sjukt stor ära att bara vara nominerad. Sedan är det ett kvitto på att vi blir tagna på allvar, säger Niclas Wennerlund.

”Handlar om att stärka deras självkänsla”

Nomineringarna har Niclas fått för sitt arbete med Bara Vanlig, en löpargrupp som han startade upp på Hellasgården i Nacka 2016, efter att ha sett ett behov av träning och en mötesplats för barn och unga med funktionsvariation.

– Det fanns inte någon träning för min dotter, så jag tänkte att jag drar igång en löpargrupp, säger Niclas.

Han berättar att merparten av de som har en funktionsvariation inte kommer ut och rör på sig utan ett socialt stöd. Många har heller inte någon nära vän. Bara Vanlig ska ge denna målgrupp en möjlighet att röra på sig, men också vara en social mötesplats, ett sätt att träffa vänner.

– Det handlar om att stärka deras självkänsla, att se personen bakom funktionsvariationen. För de flesta fokuserar på deras funktionshinder, i stället för deras person, säger Niclas Wennerlund.

Vill nå ut i landet

Bara Vanlig har växt snabbt och numera finns löpargrupper även i Karlstad, Hässelby och Göteborg.

Senare i år kommer ännu en löpargrupp att starta i Huddinge och under 2019 finns planer på att starta en i Norrköping.

– Mitt långsiktiga mål är att vi ska finnas över hela Sverige. Jag har även kontakter i Norge och Danmark som är intresserade. Det växer så det knakar, säger Niclas Wennerlund.

Han kommer att fortsätta jobba för att Bara Vanlig ska växa så länge det finns ett behov.

– När ingen längre reagerar när någon har en funktionsnedsättning på gymmet eller i löparspåret, då har jag nått dit jag vill.