Bibliotekspedagogen som vill inspirera eleverna att skriva. Annica Nilsson gör nu debut som barnboksförfattare. Foto: Sacharias Källdén

Farstabibliotekarie debuterar som författare

Annica Nilsson är född i Hökarängen, bor i Farsta strand och jobbar på Farsta grundskola. Hon som genom sitt arbete blivit en lokal profil gör nu debut som barnboksförfattare.

  • Publicerad 10:05, 29 maj 2019

– Går jag och handlar i Farsta centrum kommer nästan alltid något barn från skolan fram. Man blir igenkänd efter så många år och det är kul!

Annica Nilsson är lite av en kändis bland en viss kategori av Farstas befolkning. I sitt arbete som bibliotekspedagog är hon en fast punkt för barnen på Farsta grundskola. "Vissa tror nog att jag bor på bibblan", skrattar hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Nu har 55-åringen precis uppfyllt en gammal dröm, efter viss hjälp av sin vuxna son som peppat, och eleverna i skolan som hon haft som testpublik. Hon har nämligen precis släppt "Peanut - ett marsvins resor och äventyr", en barnbok om ett marsvin som heter just Peanut.

– Böcker är bland det roligaste jag vet och jag har alltid skrivit jättemycket, ända sedan jag var sex år gammal. Jag har haft mycket i lådorna men inte vågat förrän nu. Jag tänkte att går det så går det, och annars vet knappt någon att jag försökt få en bok utgiven, säger Annica Nilsson.

Illustrerat boken själv

När hon väl vågade så nappade ett förlag direkt. Först var det bara texten om ett marsvin som mer eller mindre ofrivilligt reser över kontinenterna som hon skickade in. Men efter lite bollande med förlaget blev det så att hon även illustrerat boken på egen hand. Boken finns i nätbokhandlar sedan ett par veckor.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Den är baserad på en väninnas marsvin som hette just Peanut. Jag har själv alltid älskat marsvin och jag kände att jag ville berätta det här marsvinets lite speciella historia, säger Annica Nilsson.

Tills vidare blir hon kvar som bibliotekspedagog och kommer passande nog att kunna använda sig av boken i undervisningen. Framåt finns dock en dröm att kunna ta en längre tid tjänstledigt för att skriva på kommande projekt. Såväl en ytterligare barnbok som en för vuxna är på gång.

– Jag brukar hyra en lägenhet i Frankrike två gånger per år för att skriva. Att spendera en längre tid där i framtiden vore fantastiskt, säger Annica Nilsson.

Peanut heter debutboken. Foto: Sacharias Källdén

Annicas favoritgrej med Farsta

Strandpromenaden längs Magelungen är fantastiskt fin. Jag går den ofta från jobbet till hemmet i Farsta stand. Det fina med att bo i Farsta är annars att man har naturen när men samtidigt möjligheten att lätt kunna åka in till stan. Jag har inga tankar på att flytta permanent härifrån.