Staden vill att ordningsvakter ska skapa trygghet, men har svårt att få tillstånd. Foto: arkivfoto

Farsta utan mobila ordningsvakter

Farsta har ansökt om att få mobila ordningsvakter, men har inte fått något tillstånd. Bara Norrmalm har fått ta del av stadens 20-miljonerssatsning.

  • Publicerad 10:38, 27 aug 2018

Efter dödsskjutningar i Järva och oroligheter på flera platser i Stockholm lovade den rödgrönrosa majoriteten i Stockholm att ett bilburet team med ordningsvakter skulle patrullera i Stockholm för att öka tryggheten. 20 miljoner kronor har lagts på projektet.

Men hittills är det bara Norrmalm som fått tillstånd att använda ordningsvakterna, medan utsatta områden i förorten står utan, rapporterar SVT.

Farsta hör till de stadsdelar som har ansökt, men inte fått klartecken. Andra är Skärholmen, Enskede-Årsta-Vantör, Hägersten-Liljeholmen, Älvsjö, Hässelby-Vällingby, Kungsholmen och Östermalm.

– I en första ansökan bad staden om att göra hela kommunen till ett förordningsområde. Detta sa polismyndigheten nej till. Sedan ansökte vi i maj och juni igen om flera stadsdelar var för sig, säger säkerhetsdirektören Jesper Ackinger på Stadsledningsskontoret till SVT.

Staden inte överens med polisen

Ordningsvakterna ska kunna åka ut till exempel efter ett rån och patrullera på gator och torg och samtala med oroliga medborgare. Problemet är att staden och polisen inte kommit överens om exakt vilket uppdrag ordningsvakterna ska ha och vad som ska tolkas som ordningsstörning. Enligt polisen beror det på att staden inte lämnat tillräckligt med information.

– Vi måste ha all fakta på bordet innan vi kan godkänna något. Vi kommer troligen att bevilja tillstånd för Liljeholmen snart, men vi måste titta på varje stadsdel för sig, säger Ulrika Lundström som handlägger ärenden på polisens rättsavdelning, till SVT.

Fakta

Stadsdelar som ansökt om att få ha ordningsvakter

Bromma

Enskede-Årsta-Vantör

Farsta

Hägersten-Liljeholmen

Hässelby-Vällingby

Kungsholmen

Norrmalm (godkänt)

Skärholmen

Älvsjö

Östermalm

Visa merVisa mindre