Farsta utan laglig julgransåtervinning – i år igen

För andra året i rad blir Farsta utan fast julgransåtervinning. Trots att de endast behövde föreslå en plats till staden för att de skulle ha ordnat och skött en. – Det är synd, säger Peter Nyström, enhetschef på Stockholm vatten och avlopp.

  • Publicerad 17:16, 18 dec 2018

För andra året i rad blir Farsta utan fasta, legala julgransåtervinningar. Detta trots ett kommunalt projekt där Stockholm vatten och avlopp, Svoa, sköter återvinningen åt alla stadsdelar som vill.

– Bara vi fått ett förslag på en lämplig plats så har vi löst det, vi vill ju ha så många som möjligt, säger Peter Nyström, enhetschef på Svoa.

23 nya stationer men ingen i Farsta

Projektet har i år utökats med 23 stationer och kommer innefatta ett 70-tal tillfälliga julgransåtervinningar.

Bakgrunden är alla de julgranar som varje år dumpas illegalt lite här och var i ytterstaden, och alla de resurser som trafikkontoret varje år får lägga på att lokalisera och städa upp platserna.

– Vi jobbar aktivt med de stadsdelar som föreslår lämpliga platser till oss och det är synd att Farsta inte gjorde det, säger Nyström.

Täcks upp av mobil julgransstation

Helt utan blir Farstaborna dock inte. En mobil återvinningsstation som folk kan lassa in sin uttjänta gran i kommer åka runt i ytterstaden. Exakt var och när är dock inte bestämt.

– Vi håller på och sätter rutten men har man förslag på var den borde stanna så tar vi tacksamt emot det, säger Peter Nyström.

Mitt i Farsta söker stadsdelsförvaltningen.