Sportsugen? På fritidsbiblioteket ska man kunna låna begagnad utrustning utan kostnad. Foto: Mattias Kamgren

Farsta får ett fritidsbibliotek

Trött på att köpa nytt när barnen växer ur sina sport- och fritidsgrejer? Snart kan du låna i stället. Ett fritidsbibliotek planeras på Mötesplatsen i Fagersjö.

  • Publicerad 05:15, 24 jun 2021

Mitt i Söderort skrev om idén när den väcktes av Vänsterpartiet och Socialdemokraterna i Farsta i vintras. Partierna ville se ett fritidsbibliotek i Farsta, för lån av lek-, sport- och fritidsutrustning. Liknade bibliotek finns på flera håll i landet.

Nu är det på väg att bli verklighet. I ett svar på skrivelsen från V och S föreslår Farsta stadsdelsförvaltning att ett fritidsbibliotek öppnas på Mötesplatsen i Fagersjö redan i år, för att därefter utvärderas.

– Vi har fått ett jättepositivt besked från förvaltningen att det här kan bli av och det är vi jätteglada för. Vi hoppas att det kan vara till glädje för så många Farstabor som möjligt, säger Marre Mayr (V), vice ordförande i stadsdelsnämnden.

Begagnade prylar

På fritidsbiblioteket ska man kunna låna saker som skidor, skridskor, pulkor, skateboards, metspön, flytvästar, brädspel med mera. Utrustningen är det tänkt att Farstaborna själva ska bidra med, genom att skänka urvuxna och begagnade grejer.

För att slå två flugor i en smäll – och lösa finansieringen – föreslår stadsdelsförvaltningen att satsningen sker inom ramen för arbetsmarknadsinsatser: Personer som står långt ifrån arbetsmarknaden ska få arbetsträna på fritidsbiblioteket.

Majoriteten med på noterna

Även majoriteten i nämnden är positiv.

– Vi är för det här. Det är en väldigt bra arbetsmarknadsinsats med en bra placering i Fagersjö. Kan vi samtidigt erbjuda lånematerial till barn och ungdomar så är det ju jättebra, säger ordförande Kristina Lutz (M) som hoppas att biblioteket kan vara igång redan till hösten.

Liberalernas Peter Öberg är inne på samma linje.

– Allt vi kan göra för Fagersjö är bra. Men det är viktigt att vi inte konkurrerar med företag som lever på att sälja sportutrustning, poängterar han.

Marre Mayr (V) säger att hon gärna hade sett en mer central plats.

– Men det är samtidigt en jättebra användning av Mötesplatsen i Fagersjö. Jag hoppas att Fagersjöborna kommer att utnyttja det här och att många Farstabor åker dit. Jag tänker i alla fall åka dit.