Fårsläpp – årets (g)ulligaste vårtecken

Djurgårdens bääästa gräsklippare och gödselspridare är tillbaka. Flera hundra personer såg på när fåren sprang ut på grönbete för säsongen.

  • Publicerad 13:58, 4 maj 2018

Spänningen låg i luften när hundratals bräkande får och lamm trängdes för att få komma ut lastbilarna och bli utsläppta på Djurgårdens gröna marker på fredagsförmiddagen.

Men djuren får inte ligga på latsidan. De har nu en viktig uppgift att hålla landskapet öppet, att fungera som naturliga gräsklippare.

– Sedan är det också ett trevligt inslag, säger Henrik Niklasson, jägmästare på Djurgårdsförvaltningen.

Man får tacka för utsläppet. Foto: Åsa Sommarström

Bor i Närke

Fåren har under vintern bott i Lekeberg, nära Örebro i Närke. Men ska nu vallas runt av herdar i två flockar på norra och södra Djurgården.

Djuren kommer att finnas här fram till september. Sova gör de i det fria under stjärnorna i tillfälliga hagar som sätts upp på nätterna. Herdarna övernattar i en stuga som lånas ut av Djurgårdsförvaltningen.

Kungens får släpps på Djurgården vid Stora Skuggan. Foto: Åsa Sommarström

”Väldigt gulliga”

Runt ett hundratal barn och vuxna hade samlats för att se på när djuren släpptes ut i det fria. En av dem var Emelie Power, 30, med sonen Adrian, 1.

– Det är första gången jag såg fårsläppet här, det var jättespännande. Vi bor i närheten och brukar se fåren gå och beta här om sommaren. Lammen är väldigt gulliga, även om Adrian mest tyckte om lastbilen, säger hon.

Eivor Fröberg med Maya och Smilla. Foto: Åsa Sommarström

Jag minns hur de kom vandrande i gryningen

Eivor Fröberg

Förr om åren, fram till mitten början av 1990-talet var det tradition att fåren på nationaldagen vallades från Åkeshovs slott till sitt sommarbete på Djurgården. De gick då på natten genom stan, vilket Eivor Fröberg, 76, kommer i håg.

– Jag minns hur de kom vandrande i gryningen. Vi bodde vid Valhallavägen och fåren kom från Tranebergsbron får att gå vidare mot Gärdet.

Hon gillar fåren, även om det blir lite problem med Labradorerna Maya och Smilla.

– De gillar att äta fårpluttarna. Så man måste vakta över dem som en hök, haha.

Fakta

Fåren ägdes förr av staden

Fåren kallas ”Kungens får”, men vår monark är inte den som personligen äger eller tar hand om dem.

Förr, 1947-1991, var det Stockholms stad som tog hand om fåren. När de avvecklade verksamheten var det fårlöst några år.

1995 tog Kungliga Djurgårdsförvaltningen över. De hyr in fåren från privata ägare, i år från fårfarmaren Nils Drakenberg i Lekeberg i Närke.

I år är det runt 400 djur som betar på Djurgården.

Får vid Sjöhistoriska, år 1960.

Källa: Wikipedia, Djurgårdsförvaltningen
Visa merVisa mindre