Irene Lopez, dottern Noemi Sjöblom och kompisen Siri Nilsson utanför förskolan. Foto: Stefan Källstigen

Färre timmar i förskolan – “en kvinnofälla”

Enligt Alliansens vallöfte ska 30 timmar i förskolan bli maxgränsen för de som har mer än ett barn. Förslaget från den grönblåa majoriteten är nu ute på remiss och kan börja gälla redan i februari. – Regeln tar inte hänsyn till en nyförlöst kvinna eller kvinnor överhuvudtaget, säger tvåbarnsmamman Irene Lopez från Björkhagen.

  • Publicerad 14:00, 8 nov 2018

Maxtiden på förskola för barn till föräldralediga är på väg att sänkas till 30 timmar i veckan. Förslaget utreds just nu av Stockholms stadsdelsförvaltningar och utbildningsförvaltningen.

Irene Lopez i Björkhagen har två barn, sex och två år gamla. Hon väntar sitt tredje barn i februari – samma månad som den nya ändringen börjar gälla ifall det klubbas igenom.

– Det är en kvinnofälla. Regeln tar inte hänsyn till en nyförlöst kvinna eller kvinnor överhuvudtaget, säger hon.

”Första månaderna borde få vara lugna”

Irene säger att mindre tid på förskolan skapar problem för nyförlösta mammor som samtidigt är aktiva företagare.

– De sex första månaderna med en nyfödd borde få vara lite lugna så man kan vara en karriärmänniska också. Jag försökte under tiden underhålla mitt företag och ta med bebisen på några möten för att hålla mina projekt vid liv, men med 30 timmar i veckan är det svårt.

Många väljer att istället vara hemma på heltid.

Irene Lopez

I vissa kommuner är maxtiden endast 15 timmar i förskolan för barn till föräldralediga.

– Dessa kvinnor betalar ju lika mycket skatt som vi. Varför få de bara ha sina barn 15 timmar på förskolan då? Många väljer att istället vara hemma på heltid. Det är inte lönt att klä på och av sina barn för ynka tre timmar om dagen. Men jag tänker också på de kvinnor som är ensamstående eller som har skiljt sig under småbarnsåren. Hur går det för dem om de bara har 15- 30 timmar på förskolan?

Irene Lopez vid yngsta dotterns förskola i Hammarbyhöjden.

Tid att läka

Många kvinnor får komplikationer efter en förlossning, både fysiska och psykiska, påpekar Irene. Hon menar att det kan vara väldigt påfrestande, och allt som minskar stressen gynnar alla.

– Jag älskar mina barn. Jag vill vara med dem. Men de trivs nog mest med en utvilad mamma som har läkta förlossningslador en än deprimerad och sur mamma som inte kan vara närvarande med dem fullt ut.

”Lägg resurser på personalen”

30-timmarsveckor i förskolan var ett av Alliansens vallöften. 

– Vi vill öka förskolans resurser och satsa på personalens löner och arbetsmiljö. Vi vill återgå till 30 timmar per vecka för föräldraledigas barn för att satsa på pedagogik, inte barnpassning, sa Lotta Edholm (L) till Mitt i inför valet.

Irene tycker att man borde satsa mer på personalen, men att heltid i förskolan ska vara kvar. 

– Man skulle behöva tillsätta mer personal, men resurserna används inte till kvinnor och barn. Jag lider med lärarna på förskolan med. Det går inte att dra ner på den del som är viktigast av allt i vårt samhälle – våra barn.