Kyrkan är efter pandemin på gång att dra i gång sin besöksverksamhet igen. Högmässorna innan pandemin beskrivs av kyrkorådets socialdemokratiska ordförande Berit Kruse och kyrkofullmäktiges ordförande Bo Arkelsten från Borgerligt alternativ som välbesökta.

– Det är väldigt mycket folk och besökare från hela världen. Nu börjar folk komma tillbaka igen, säger Berit Kruse.

Församlingen har flera körer och sedan i somras ny ljudanläggning för över en halv miljon kronor som politikerna var överens om att köpa in. Även om det är samsyn kring det mesta tycker politikerna olika ibland.

– Vi i Borgerligt alternativ ville även köpa in en projektor så att alla ser bra, men då tyckte andra att kyrkorummet skulle förstöras, säger Bo Arkelsten.

Ekonomi i balans

Församlingen har alla sina lokaler samlade vid S:t Thomas kyrka i Vällingby. Några ekonomiskt utmanande renoveringar är inte att vänta som i Hässelby. Ekonomin beskrivs som balanserad och några större besparingar eller höjd kyrkoavgift är inte på gång.

– Men om vi tittar två år framåt är det svårare att veta hur det ser ut, säger Berit Kruse.

En utmaning verkar dock vara den politiska representationen. I år finns färre nomineringsgrupper att välja bland jämfört med förra valet – fyra grupper i stället för tidigare sex nomineringsgrupper. Varken Centerpartiet eller Frimodig kyrka ställer upp.

Tomma stolar

Även färre kandidater finns på listorna. Det kan ställa till det för bland andra Borgerligt alternativ som nu har fem mandat, men i årets val bara fyra kandidater. Sedan förra valet har de mist flera kandidater. Får nomineringsgruppen samma mandat i årets val kommer en stol stå tom.

– Det är den bistra sanningen. Och nyrekryteringen bland de yngre inte kommit igång riktigt, säger Bo Arkelsten.

Tomma stolar finns dock redan nu i fullmäktige. Centerpartiets båda stolar har stått tomma och det gör även en stol för Sverigedemokraterna som haft två mandat. Sverigedemokraterna har bara en kandidat på årets lista vilket återigen skulle innebära en tom plats om gruppen upprepar sitt valresultat från 2017.

Socialdemokraterna har 16 kandidater och Kristdemokrater i Svenska kyrkan sex kandidater på sina listor.

– Vi är dock inte oroliga och vår målsättning är att få tre mandat i valet, säger Fredrik Wallén som är förstanamn för Kristdemokrater i Svenska kyrkan.