Inget ont som inte har något gott med sig: Förekomsten av en rad smittsamma sjukdomar har minskat drastiskt under pandemiåren. Det visar siffror från Folkhälsomyndigheten.

Inte ett enda fall av mässling rapporterades till exempel under 2021, inte i hela Sverige.

Även när det gäller barnsjukdomar som kikhosta och påssjuka har bara två respektive tre fall rapporterats i Region Stockholm.

Från utlandet

För trots att alla barn erbjuds vaccin mot sjukdomarna, och täckningen är cirka 95 procent, så har det varit utbrott av framför allt mässling på senare år. Ofta har smittan då förts in från andra länder, med lägre vaccinationsgrad.

https://www.mitti.se/nyheter/smittsparning-pa-sjukhus-efter-massling/repsgE!@jW41R8IEvndENu3m50jA/

Även de betahemolyserande grupp-A-streptokockerna, som orsakar halsfluss, scharlakansfeber och svinkoppor, har hållits i schack, med bara 40 rapporterade fall i regionen under 2021.

RS-viruset slog hårt

Men något som pandemirestriktionerna inte tycks ha rått på är RS-viruset, och inte heller calsiviruset som orsakar vinterkräksjukan. Båda sjukdomarna slog hårt förra vintern.

– Året dessförinnan när restriktionerna var mer omfattande insjuknade färre. Så vintern 2021-2022 var det fler som inte genomgått infektionen, och som var mottagliga, säger biträdande smittskyddsläkare Åsa Sjödin Leufvén.

Med den logiken borde vi komma lindrigare undan i år?

– Vi hoppas på det.

Eller har vi fått sämre immunförsvar av att ha undvikit kontakter och smittor under pandemin?

– Det vet jag inte. Men det är viktigt att stanna hemma när man är sjuk, och att äldre vaccinerar sig mot influensan och tar påfyllnadsdos mot covid-19, säger hon.

Även könssjukdomar som gonorré och klamydia har minskat kraftigt under pandemin, och förstås sjukdomar som kan drabba vid utlandsresor, som denguefeber, salmonella och dysenteri.