TRÅNGT. Det är allt färre sexåringar som får förstavalet av skola på Kungsholmen. Kungsholmens grundskola är den som fått flest ansökningar i år. Foto: Mikael Andersson

Färre sexåringar får sin favoritskola på Kungsholmen

Andel sexåringar som får sina främsta val av skola sjunker på Kungsholmen.

  • Publicerad 13:46, 20 apr 2021

Föräldrarna till totalt 9 404 blivande sexåringar i Stockholms stad har nu fått besked om skolvalet, och det skiljer sig hur det ser ut i de olika stadsdelarna.

Kungsholmen hamnar i botten när det gäller att ge de sökande sina toppval, bara Norrmalm har sämre statistik.

Jämfört med förra året så sjönk också antalet som fick sitt första val från 75 till 69 procent på Kungsholmen visar stadens egna statistik. Även andelen som fått något av sina tre val har sjunkit, från 91 till 87

Enligt Mikael Kaspar, grundskolechef på Kungsholmen, beror dippen på att det är något färre platser på skolorna i år. Förra året ställdes det exempelvis upp paviljonger på Kristinebergsskolan, som är en av skolorna med störst söktryck. Kungsholmens grundskola toppar hela årets lista med över 200 sökande.

Hur ser du som grundskolechef på resultatet?

– Målet är i första hand att så många som möjligt ska komma in på den skola de söker, eller i andra hand en skola nära hemmet. Det har vi lyckats med i samtliga fall, säger han.

Även nästa år ser antalet sökande ut att bli liknande som i år och i dagsläget finns inga planer på paviljonger på någon skola enligt Mikael Kaspar.

Söktrycket på grundskolorna är störst i innerstan vilket återspeglas i statistiken.

På Norrmalm fick 65 procent sitt förstahandsval och 87 procent något av valen. På Östermalm får 72 procent sitt förstahandsval och 91 procent något av sina val. Toppar listan gör Farsta och Skarpnäck där motsvarande siffra är 98 procent.

Motsvarande siffra i hela staden är 80 respektive 93 procent.

På Södermalm ser det bättre ut, där 95 procent får något av sina tre val.

Skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L) kommenterar resultatet på skolvalet via mejl.

– Det är mycket svårt att bygga nytt i innerstaden, det finns i princip ingen mark alls. Det är den främsta anledningen till varför det är färre barn som får sitt förstahandsval, skriver hon.

Så många på Kungsholmen fick sitt förstaval

2021: 69 (87)

2020: 75 (91)

2019: 69 (89)

2018: 77 (91)

Andel som fått sitt förstahandsval, inom parentes andel som fått något av sina tre första val.

Visa merVisa mindre