Renoveringsbehovet har sjunkit i Södra Roslagen. Foto: Mostphotos

Färre renoveringar i Roslagen förra året

Efter 2015-års renoveringsboom har rotavdragen minskat i hela landet, så även i Roslagen.

  • Publicerad 16:09, 9 jan 2018

Under 2017 gjorde över 28 000 boende i Danderyd, Täby, Vallentuna, Vaxholm och Österåker rotavdrag – avdrag för byggtjänster – för sammanlagt 345 miljoner kronor. Året innan var den summan över 411 miljoner kronor enligt statistik från Skatteverket.

I hela landet har rotavdrag gjorts för sammanlagt 9,25 miljarder kronor under 2017 – nästan två miljarder mindre än 2016.

Skatteverket ser en minskning av renoveringar generellt under 2017 än året innan då rotavdraget också låg på 30 procent. Under 2015 var skattereduceringen på 50 procent.

– Vi ser nu när vi jämför de två senaste åren då skattereduceringen varit på 30 procent att renoveringsarbetena verkar ha minskat. Innan var det svårt att jämföra hur mycket arbeten som faktiskt utfördes om vi bara ser på siffrorna eftersom det kunde göras lika många arbeten fast vi betalar ut mindre, säger Pia Blank Thörnroos som är rättslig expert på Skatteverket till Mitt i.

Flera stora renoveringar 2015

Under 2015 genomfördes många renoveringar innan Skatteverket sänkte rotavdraget. Det kan också vara en bidragande orsak till att det inte utfördes lika många arbeten under 2016 och 2017.

– Det kommer alltid finnas behov av byggjobb så även om det sjunker nu kommer det nog att plana ut senare. Människan har alltid byggt och det kommer alltid finnas behov, säger Pia Blank Thörnroos.

Det är nog många saker som spelar in

En annan bidragande orsak till att det utförs färre byggarbeten nu än tidigare tror Skatteverket har att göra med att det är hårdare krav på att låna pengar eftersom bankerna har nya amorteringskrav.

– Egentligen är det svårt att säga men det är nog många saker som spelar in, möjligheten att få lån är en sak som gör att man måste kanske spara längre innan man renoverar igen.

Flest rotavdrag per capita

Det skiljer en hel del mellan kommunerna i Stockholms län men flest rotavdrag per capita görs i villatäta kommuner. Danderyd, Nacka och Täby ligger i topp och i Österåker gjorde var sjunde rotavdrag under 2017.

Där gjordes rotavdrag för 60 miljoner kronor, jämfört med 68 miljoner året innan. Vid renoveringsboomen 2015 låg den siffran på 116 miljoner kronor.