330 nya hem byggdes i Tyresö 2020. Överlägset flest – cirka 150 hyresrätter – stod Wallenstam för i projektet på Bollmora allé nära Tyresövallen.

Här byggs det fortfarande. En flyttbil står utanför ett av husen när Mitt i Tyresö besöker platsen. I april väntas ytterligare flyttlass när ett 70-tal hem står redo.

– Efter det är allt klart. Nu gör vi det sista inför slutbesiktningen, säger projektledare Urban Wihlborg.

Tyresö ska få 300 nya bostäder per år, enligt kommunens mål och inriktningen i översiktsplanen.

Byggmålet tros inte nås

De senaste sju åren har antalet alltid landat över 260, med en topp på närmare 500 stycken år 2018.

I år väntas en dipp i byggandet. De nya färdigbyggda hemmen kommer bara Wallenstam att stå för, enligt Sara Koppberg, samhällsbyggnadschef.

– Det är allt. Vi ser ut att hamna väldigt mycket under byggmålet. Målet är ett snitt vi hoppas att vi kan hålla över tid, säger hon.

Kommunen trodde tidigare att bostäder skulle stå klara i Södergården i Trollbäcken i år. Så blir det inte. De första husen tros bli färdiga tidigast 2022, uppger Sara Kopparberg.

– Generellt har vi de två senaste åren sett en tendens till att det tar något längre tid från att en plan vinner laga kraft till att ett bygge drar igång. Det kan bero på flera saker, som konjunkturen, att projekt byter ägare eller gör omtag till exempel. Vi rår inte över hela kedjan.

Vad väntas då för byggstarter under året?

– Vi hoppas på den sista delen av Kryddvägen och eventuellt ett mindre projekt på Töresjövägen.

Vid Granitvägen i området vid Pingstkyrkan är flera byggaktörer inblandade. Där väntas spaden sättas i marken under året, åtminstone för arbetet med infrastrukturen, berättar Kopparberg.

Vill bygga i Granängsringen

Tyresö Bostäder vill bygga på garaget vid torget i Granängsringen. Det är en möjlig byggstart, enligt Kopparberg, liksom en del av Norra Tyresö Centrum, i slänten nära Bollmora vårdcentral.

– Men för de projekten finns inga antagna detaljplaner så det beror helt på hur det går med det och eventuella överklaganden.

Intresset för att bygga i Tyresö håller i sig, konstaterar hon.

– Vi har sett att intresset för att utveckla projekt i Tyresö har varit väldigt högt 2020, kanske otippat högt med tanke på den osäkra omvärlden.