Efter höstlovet har, vecka efter vecka, alltfler coronafall konstaterats i Upplands Väsby. Så såg trenden ut ända fram till jul då man kunde börja se en nedgång: 171 smittade konstaterades under vecka 52.

https://www.mitti.se/nyheter/214-vasbybor-testade-positivt-pa-en-vecka/reptlj!iNDxVTJt1sgJvnbnsr7TQ/

Veckan efter, vecka 53, höll de nedåtgående siffrorna i sig med 151 smittade. Och på torsdagen kom färska siffror från Folkhälsomyndigheten för vecka 1 på det nya året: 122 smittade. Det är den lägsta siffran sedan slutet av oktober.

Vaccinering i gång

Och under tisdagen och onsdagen var det dags för de boende på de kommunala äldreboendena att få sin första dos vaccin. Nästa grupp ut är personal på äldreboenden och inom hemtjänsten, vilka vaccineras fredag och lördag.

– Det är glädjande att vaccinationen av de vi behöver skydda mest i samhället är i gång. Vi planerar nu också för vaccinering av övriga prioriterade grupper, att vi kan vaccinera stora grupper i snabb takt är väldigt positivt, säger Margareta Hamark (L), ordförande i omsorgsnämnden.  

https://www.mitti.se/nyheter/nu-ar-snart-alla-aldre-vaccinerade-dags-for-personalen/repuak!MJ9x2fasnEkfCNrigMWhA/

89 har avlidit

Fram till den 11 januari i år har 89 personer avlidit av covid-19 i Upplands Väsby. 51 av dem har avlidit på särskilt boende och 14 inom hemtjänsten, enligt statistik från Socialstyrelsen.

I hela Sverige har totalt 10 185 personer avlidit med covid-19, och totalt 518 783 personer har bekräftats smittade enligt den senaste statistiken från Folkhälsomyndigheten.