Minskning. I Ekerö pastorat ingår flera församlingar och Ekerö kyrka är en av kyrkorna i pastoratet. Vid det nyligen avslutade kyrkovalet deltog färre än för fyra år sedan. Foto: Kenneth Bengtsson

Färre Mälaröbor röstade i kyrkovalet

Sverigedemokraterna tog sig in i kyrkofullmäktige både i Ekerö pastorat och Färingsö församling. Men efter årets kyrkoval konstaterades det även att färre valde att rösta. Nu ska valdeltagandet utredas.

  • Publicerad 11:50, 20 sep 2021

Vi undrar vad som hänt och har mycket att analysera och utvärdera

Inför valet var tongångarna positiva i både Ekerö pastorat och Färingsö församling om att nå högt valdeltagande. Ingen av dem nådde fjolårets siffror dock.

För Färingsö församlings del backade valdeltagandet med 3,17 procentenheter jämfört med valet 2017 till totalt 19,12 procent i år. För Ekerö pastorats del gick de bakåt med 2,69 procentenheter till 22,59.

– Historiskt har vi haft ganska höga siffror. Jag tycker att vi har synts och gjort mer än vi brukar. En orsak skulle kunna vara att vi inte har haft lika mycket offentlig verksamhet på grund av coronasituationen. Å andra sidan har vi haft mer digital verksamhet, säger Joakim Jonsson, kommunikatör vid Färingsö församling.

Nu väntar en utvärdering av valdeltagandet.

– Vi undrar vad som hänt och har mycket att analysera och utvärdera, säger han.

Det gäller även i Ekerö pastorat.

– Jag hade önskat ett högre deltagande. Vi följer upp och utvärderar, säger Susanna Enström, kanslichef i Ekerö pastorat.

Många tomma stolar

I båda valen tog sig Sverigedemokraterna in i fullmäktige med två mandat var. En annan stor förändring var att Färingsö församling redan på förhand bestämt att dra ner på det totala antalet mandat. Från 25 till 17.

– Dels styrs det centralt av hur många röstberättigade vi har. Där har vi i Färingsö församling tappat. Men det handlar även om att vi ville ha ett mer lätthanterligt fullmäktige, säger Lars-Erik Olsson, kyrkofullmäktiges ordförande och representant för Kyrkans väl i Färingsö församling.

Den senaste mandatperioden är det även flera av stolarna som har stått tomma vid sammanträden.

– Nu hoppas vi på ett mer engagerat fullmäktige, säger han.

Valresultatet

Ekerö pastorat

Politiskt obundna i Svenska kyrkan: 47,5 procent, 12 mandat

Socialdemokraterna: 23,07 procent, 6 mandat

Kyrkans bästa i Stockholms stift: 21,61, 5 mandat

Sverigedemokraterna: 6,97 procent, 2 mandat

Färingsö församnling

Kyrkans väl i Färingsö församling: 49,28 procent, 8 mandat

Socialdemokraterna: 40,84 procent, 7 mandat

Sverigedemokraterna: 9,88 procent, 2 mandat

Resultaten är preliminära och väntas fastställas i månadsskiftet oktober/november.

Källa: Kyrkoval.se

Visa merVisa mindre

Ett år till val – Hur ska kommunikation och transport bli bättre på öarna?

Nyheter Det lovade politikerna 2018 Mindre än ett år återstår till nästa val. Därmed har sittande styre haft tre år på sig att nå de mål och löften de gav inför valet 2018. Men hur har det gått, vilka löften har infriat och vad tycker...torsdag 21/10 16:40

Ett år till valet – Hur ska Ekerö bli tryggare?

Nyheter Det lovade politikerna 2018 Mindre än ett år återstår till nästa val. Därmed har sittande styre haft tre år på sig att nå de mål och löften de gav inför valet 2018. Men hur har det gått, vilka löften har infriat och vad tycker...onsdag 20/10 11:40

Ett år till valet – Hur ska Ekerö bli en bättre kommun att åldras i?

Nyheter Det lovade politikerna 2018 Mindre än ett år återstår till nästa val. Därmed har sittande styre haft tre år på sig att nå de mål och löften de gav inför valet 2018. Men hur har det gått, vilka löften har infriat och vad tycker...tisdag 19/10 12:07