Inför valet var tongångarna positiva i både Ekerö pastorat och Färingsö församling om att nå högt valdeltagande. Ingen av dem nådde fjolårets siffror dock.

För Färingsö församlings del backade valdeltagandet med 3,17 procentenheter jämfört med valet 2017 till totalt 19,12 procent i år. För Ekerö pastorats del gick de bakåt med 2,69 procentenheter till 22,59.

– Historiskt har vi haft ganska höga siffror. Jag tycker att vi har synts och gjort mer än vi brukar. En orsak skulle kunna vara att vi inte har haft lika mycket offentlig verksamhet på grund av coronasituationen. Å andra sidan har vi haft mer digital verksamhet, säger Joakim Jonsson, kommunikatör vid Färingsö församling.

Nu väntar en utvärdering av valdeltagandet.

– Vi undrar vad som hänt och har mycket att analysera och utvärdera, säger han.

Det gäller även i Ekerö pastorat.

– Jag hade önskat ett högre deltagande. Vi följer upp och utvärderar, säger Susanna Enström, kanslichef i Ekerö pastorat.

Många tomma stolar

I båda valen tog sig Sverigedemokraterna in i fullmäktige med två mandat var. En annan stor förändring var att Färingsö församling redan på förhand bestämt att dra ner på det totala antalet mandat. Från 25 till 17.

– Dels styrs det centralt av hur många röstberättigade vi har. Där har vi i Färingsö församling tappat. Men det handlar även om att vi ville ha ett mer lätthanterligt fullmäktige, säger Lars-Erik Olsson, kyrkofullmäktiges ordförande och representant för Kyrkans väl i Färingsö församling.

Den senaste mandatperioden är det även flera av stolarna som har stått tomma vid sammanträden.

– Nu hoppas vi på ett mer engagerat fullmäktige, säger han.