Solna/Sundbyberg. Allt färre konstaterade fall i området under den senaste veckan. Foto: Mostphotos

Färre coronasmittade i Solna och Sumpan

I höst räknar Folkhälsomyndigheten med samhället kan gå tillbaka till normalt. Men det förutsätter att vaccineringen rullar på och att folk följer rekommendationerna. I Sundbyberg och Solna har antalet smittade minskat den senaste veckan och allt fler har fått sin första vaccindos.

  • Publicerad 14:11, 18 maj 2021

Den framtida utvecklingen av pandemin i Sverige är beroende av att vaccinationsarbetet fortsätter.

Den senaste vekan har allt färre konstaterade fall rapporterats i Solna och Sundbyberg. I september räknar Folkhälsomyndigheten med att samhället i stort kan gå tillbaka som vanligt. Men det bygger på att vaccineringen fortsätter i samma takt och att människor följer de rekommendationer som finns.

– Den framtida utvecklingen av pandemin i Sverige är beroende av att vaccinationsarbetet fortsätter som planerat och att vi når en hög vaccinationstäckning i befolkningen, berättade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på onsdagens pressträff.

Smittan minskar – även i Solna

På lokal nivå kan man konstatera att smittan i Solna har minskat på en vecka, efter ökningen under vecka 17. Då ökade konstaterade fall från 255 till 300. Under vecka 18 har kurvan vänt och minskat till 266 konstaterade fall.

I Sundbyberg har de senaste veckornas minskning fortsatt, från 176 fall vecka 17 till 149 fall vecka 18. Det är den lägsta siffran i Sundbyberg sedan början på mars.

I hela Sverige rapporterades under vecka 18 cirka 33 700 bekräftade fall. Det är en minskning med 5 procent jämfört med veckan innan då drygt 35 300 fall rapporterades.

Allt fler får första vaccindosen

Arbetet med att vaccinera Sundbybergbor och Solnabor fortsätter.

I Sundbyberg har 26 procent av personer över 18 år fått sin första dos vilket kan jämföras med vecka 17 då samma siffra låg på 21,7 procent. Även antalet färdgivaccinerade fortsätter att öka, även om det inte är i samma takt som de som fått första dosen. I Sundbyberg är 6 procent av invånarna färdigvaccinerade, under vecka 17 låg samma siffra på 5,8 procent.

I Solna har 28,1 procent av alla över 18 år fått sin första vaccindos och 6,6 procent är färdigvaccinerade.

I hela Sverige är nu över 980 000 personer färdigvaccinerade.

Antal dödsfall

Totalt har 94 Sundbybergsbor avlidit av covid-19, i Solna har 128 personer avlidit i sjukdomen.

14 158 personer har avlidit i covid-19 i Sverige sedan pandemin började.

Covid-19 i Solna och Sundbyberg vecka 18

Sundbyberg:

Antal nya bekräftade fall: 149

Antal avlidna sedan pandemins start (t.o.m 9/5): 94

Andel vaccinerade över 18 år, en dos: 25,7 procent

Andel vaccinerade över 18 år, två doser: 6,1 procent

Solna:

Antal nya bekräftade fall: 266

Antal avlidna sedan pandemins start (t.o.m 9/5): 128

Andel vaccinerade över 18 år, en dos: 28,1 procent

Andel vaccinerade över 18 år, två doser: 6,7 procent

Källa: Folkhälsomyndigheten/Socialstyrelsen

Visa merVisa mindre

FHM:s olika scenarier

Scenario 0 - En snabbt sjunkande smittspridning tack vare minskade kontakter i befolkningen. I detta scenario skulle smittspridningen avta kraftigt från och med nu och plana ut i juli.

Scenario 1 - Folkhälsomyndighetens grundscenario med oförändrade kontakter i befolkningen är en viktig faktor. I detta scenario sjunker smittspridningen från och med mitten av maj, för att sedan plana ut till mycket låga nivåer under juli och augusti.

Scenario 2 - Ökande smittspridning på grund av bland annat ökande kontakter. I detta scenario fortsätter smittspridningen att öka ännu ett tag och vänder inte nedåt förrän i mitten av juni, för att plana ut till låga nivåer först i höst.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Kvällsfotbollen är i gång igen på Örvallen

Nyheter Och i år expanderar kvällsfotbollen till Rissne IP Kvällsfotbollen har redan börjat på Örvallen. Under årets sommarlov kommer Sundbybergs IK dessutom att köra den uppskattade fotbollen på Rissne IP.onsdag 23/6 9:14

Förvaltarens nya projekt ska stoppa våld i nära relationer

Nyheter "Kan vara skillnad mellan liv och död" "Tillsammans bryr vi oss" är Förvaltarens nya projekt som ska ge hyresgäster verktyg att agera om de misstänker våld i nära relationer hos en granne.måndag 21/6 1:15

Läraren Hanna fick svår covid fyra dagar före sprutan

Nyheter "Efter att ha klarat mig i 1,5 år snubblade jag på mållinjen" I våras skrev Hanna Gustafsons fjärdeklassare på Väsbyskolan brev och ritade teckningar till IVA-personalen på länets sjukhus för att peppa dem. Några månader senare blev hon själv inlagd för svår...söndag 20/6 6:30