Den senaste vekan har allt färre konstaterade fall rapporterats i Solna och Sundbyberg. I september räknar Folkhälsomyndigheten med att samhället i stort kan gå tillbaka som vanligt. Men det bygger på att vaccineringen fortsätter i samma takt och att människor följer de rekommendationer som finns.

– Den framtida utvecklingen av pandemin i Sverige är beroende av att vaccinationsarbetet fortsätter som planerat och att vi når en hög vaccinationstäckning i befolkningen, berättade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på onsdagens pressträff.

Smittan minskar – även i Solna

På lokal nivå kan man konstatera att smittan i Solna har minskat på en vecka, efter ökningen under vecka 17. Då ökade konstaterade fall från 255 till 300. Under vecka 18 har kurvan vänt och minskat till 266 konstaterade fall.

I Sundbyberg har de senaste veckornas minskning fortsatt, från 176 fall vecka 17 till 149 fall vecka 18. Det är den lägsta siffran i Sundbyberg sedan början på mars.

I hela Sverige rapporterades under vecka 18 cirka 33 700 bekräftade fall. Det är en minskning med 5 procent jämfört med veckan innan då drygt 35 300 fall rapporterades.

Allt fler får första vaccindosen

Arbetet med att vaccinera Sundbybergbor och Solnabor fortsätter.

I Sundbyberg har 26 procent av personer över 18 år fått sin första dos vilket kan jämföras med vecka 17 då samma siffra låg på 21,7 procent. Även antalet färdgivaccinerade fortsätter att öka, även om det inte är i samma takt som de som fått första dosen. I Sundbyberg är 6 procent av invånarna färdigvaccinerade, under vecka 17 låg samma siffra på 5,8 procent.

I Solna har 28,1 procent av alla över 18 år fått sin första vaccindos och 6,6 procent är färdigvaccinerade.

I hela Sverige är nu över 980 000 personer färdigvaccinerade.

Antal dödsfall

Totalt har 94 Sundbybergsbor avlidit av covid-19, i Solna har 128 personer avlidit i sjukdomen.

14 158 personer har avlidit i covid-19 i Sverige sedan pandemin började.