Antalet anmälda brott i Enköping/Håbo är ungefär detsamma i år som i fjol under vecka 1-15. I fjol: 2.340. I år: 2.309. Foto: Polisen

Färre brott – men fler narkotikabrott

Brottsmängden verkar minska en aning i våra trakter. Däremot har mängden narkotikabrott ökat rejält.

  • Publicerad 16:16, 28 apr 2020

Statistiken visar antalet anmälda brott i länspolisområde Enköping/Håbo under årets första 1§5 veckor.

Den jämförs med motsvarande femton veckor 2019.

Antalet anmälda brott har minskat, från 2.340 till 2.309, men det är bara en enprocentig skillnad och säger inte särskilt mycket om några trender.

Den mest tydliga trenden är att antalet anmälda narkotikabrott ökat, från 355 till 465.

Statistiken visar inget om hur grova brotten är och inget om vilka omständigheterna kring anmälan är.

Flera skäl till ökning

Att anmälningarna mot narkotikabrott ökat kan bero på att den brottsligheten ökat – men den kan också bero på hur polisen arbetar.

Så hur ska man tolka siffrorna om narkotikabrotten i Enköping och Håbo? Jonas Rickeborn är samordnare på polisen. Han säger:

– Det är en kombination. Vi kan inte veta exakt vad förändringen beror på, men högst sannolikhet har både brottsligheten ökat och vi ökat fokus på de brotten.

Flera andra brott däremot har minskat – eller, för att vara korrekt, antalet anmälningar är betydligt färre då det gäller flera andra brott:

Våldsbrott – ner 15 procent.

Brottsbalksbrott – ner 20 procent

Bedrägeri – ner 3 procent

Övriga brott mot person – ner 42 procent

Trafikbrott och skadegörelse står på ungefär samma nivå båda åren och stölder i butik har gått ner något, från 59 till 50 brott (15-procentig minskning).

Utvalda brottsgrupper

Om man ser till olika typer av brott där personer blivit direkt utsatta har anmälningar om sexualbrott minskat kraftigt, i fjol anmäldes 43 sådana brott, i år 21, på årets första 15 veckor i Enköping/Håbo.

Antalet anmälda personrån har ökat, där är siffrorna låga, en förändring från 4 till 8 rån, men den procentuella ökningen är ändå rent faktiskt 100 procent.

Foto: Polisen

50 bilbatterier har stulits på kort tid

Nyheter Blev av med plånboken på Coop, ny batteristöld mot Återbruket och så en förare med fyrtal i brott.måndag 18/1 13:12

Smyckestjuv utgav sig för att vara sjuksköterska

Nyheter Fult är bara förnamnet. Åldringsbrott. Under söndagseftermiddagen utsattes en 95-årig kvinna för en fräck stöld – av en "sjuksköterska".måndag 18/1 12:07