Andrahandsuthyrning utan värdens tillstånd kan nu ge både vräkning och fängelse, utan förvarning Foto: Mostphotos

Färre bostadsannonser efter hårdare regler om andrahandsuthyrning

Sedan reglerna för andrahandsuthyrning blev tuffare är det färre som annonserar om att hyra ut sin hyresrätt.

  • Publicerad 05:04, 13 nov 2019

De nya reglerna trädde i kraft den 1 oktober och redan har de fått effekt på marknaden. Det skriver Hem & Hyra.

Förändringarna gäller andrahandsuthyrning av hyresrätter. Den kraftigaste skärpningen innebär att den som köper ett hyreskontrakt svart inte bara kan bli av med kontraktet utan också riskerar fängelse.

Antalet Blocketannonser om andrahandsuthyrning sjönk med 14 procent i oktober jämfört med samma månad i fjol. I Stockholm var minskningen hela 23 procent. 

Den som hyr ut svart i andra hand kan också snabbare bli vräkt. Hyresvärden behöver inte längre ge en varning utan kan häva kontraktet direkt.

Ockerhyra

Dessutom förstärks rätten att överklaga ockerhyra. Den som hyr ut i andra hand får bara lägga på 15 procent på hyresbeloppet. Allt däröver betraktas som oskäligt och andrahandshyresgästen kan gå till hyresnämnden för att få pengar tillbaka.

– Tidigare har man riskerat att få betala tillbaka överhyran för ett år tillbaka. Nu förlängs det till två år, säger Ellinor Rapp på Hyresgästföreningen region Västra Sverige till Hem & Hyra.

Höga hyror hejdar

Samtidigt säger Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen, att nedgången även kan ha andra förklaringar.

– Det händer något med efterfrågan nu, enligt de signaler vi får. Hyresnivåerna är så höga nu att efterfrågan bromsas in. Det påverkar utbudet, att det inte går att hyra ut till de höga nivåerna.