På uppfarten framför de faluröda containrarna med kanoter i står Kerstin Öberg, ordförande i kanotklubben Mälarpiraterna i Sigtuna sedan 1995. I ena containern ligger 13 kajaker uppradade på höjd. Märstabon Roni Aspbäck är här för att hyra.

– Jag ska vara ute hela dagen. Först tänkte jag åka till Munkholmen men jag tror jag tog mig lite vatten över huvudet. Det blir nog någon annan fin klippö lite närmare, säger Roni.

Kerstin drar ner en kajak till Roni och visar hur han ska sitta, paddla och andra saker som är bra att tänka på till sjöss.

Inte som vanligt

För kanotklubben i Sigtuna har denna sommar sett annorlunda ut än tidigare år. Kerstin vittnar om en annan mentalitet.

– Det har varit en konstig sommar i år. Bokningarna kommer med kortare varsel. Många kommer förbi spontant och vill hyra. "Vi står här nu" är det flera som säger.

För Kerstin är det tur att hon bor tvärs över vattnet och kan snabbt ta sig över till klubben om någon sommargäst är på spontanbesök.

– Jag tror det har att göra med pandemin. Alla har fått ett annat slags tänk, man kanske inte planerar så långt i förväg jämfört med innan, säger Kerstin.

När Roni åkt iväg stänger och låser Kerstin dörrarna till containrarna. Ingen mer uthyrning är bokad för dagen – än så länge.

Fler bortresta igen

Intill Kairobadet i Upplands Väsby ligger kanotklubben Glid där Väsbybona Gabriels Senfelds, 17, och Emil Olihn, 16, sommarjobbar.

– Är det bra väder kommer två, tre sällskap. Det har nog varit mer folk under pandemiåren än nu, säger Michael Baran, 32, som är handledare åt killarna.

Det bekräftar även Anders Sundheden som är ordförande i klubben.

– Många reser bort igen. Förra året var det fullt till skillnad från i år då det är mindre. Men det går i vågor, säger han och pekar på att väder och vind är faktorer som avgör om uthyrningen flyter på eller inte.

Nytt alternativ

Nytt på marknaden sedan våren 2021 är kayakomaten som lanserades av företaget Point 65. Kajakerna hyrs och hämtas ut vid en obemannad kajak-automat. Vallentuna fick 15 juli en så kallad kayakomat till Gustavs Udde. Med 20–25 bokningar per vecka går uthyrningen som tåget.

– Det är rätt målgrupp i Vallentuna, bra vatten och fint naturreservat, säger Richard Öhman, grundare av företaget.

I en undersökning som företaget gjorde deltog 200 personer där de fick svara på varför de använder Kayakomat. Svaren visade att främsta anledningen var smidigheten.

I Stockholm finns 14 kayakomater och ungefär hundra i hela Sverige. Inför säsongen 2023 planeras siffran att dubblas. Uthyrningen är obemannad men enligt Richard påverkar det inte säkerheten.

– Varje person ansvarar över sitt eget omdöme. Ingen uthyrare kan ta ansvar över den som hyr, säger Richard och hänvisar till instruktionsfilmer som finns på deras hemsida.