Anette Gårdefors vid sin farmors grav på Skogskyrkogården. Foto: Anna Z Ek

Farmor Elsas grav skändades – av kommunen

När Anette Gårdefors kom till sin farmors grav var alla planteringar uppslitna. Hon trodde först att någon vandaliserat graven, men det visade sig vara Kyrkogårdsförvaltningen. – Jag blev jätteledsen, säger hon.

  • Publicerad 12:00, 14 jun 2018

Kärrtorpsbon Anette Gårdefors brukar besöka sin farmors grav på Skogskyrkogården en till två gånger i veckan. Graven har varit full med blommor, både perenner och andra plantor. Och nyligen målade hon själv i guldskriften på gravstenen för att färgen börjat blekna.

Foto: Anna Z Ek

Men när hon förra veckan kom till graven möttes hon av en obehaglig överraskning.

– Någon hade slitit bort alla plantor. Jag trodde först att någon hade vandaliserat graven, men när jag kom närmare såg jag att de hade plattat ut jorden och planterat gräsfrön, säger hon.

Det visade sig att blommorna hade ryckts upp av trädgårdsarbetare på Kyrkogårdsförvaltningen. Vid graven satt också en liten skylt där det stod att gravrätten för graven hade upphört och övergått till Kyrkogårdsförvaltningen.

Men varken Anette Gårdefors eller hennes pappa har fått någon information om att graven skulle försvinna. Ingen av dem hade gravrätten och pappans bröder är döda så hon ringde Kyrkogårdsförvaltningen för att få veta vad som hänt och vem som har gravrätten, men fick inget riktigt svar.

Foto: Anna Z Ek

När Mitt i Söderort kontaktar Kyrkogårdsförvaltningen svarar de att graven är av en särskild sort, som enligt 1916 års lag, uppläts utan gravrätt och utan kostnad, för dem som inte ville, eller inte hade råd att köpa en familjegrav. Upplåtelsen var i 25 år.

Sedan dess har lagen ändrats och gravar upplåts numera med gravrätt. 2008 skyltade Kyrkogårdsförvaltningen på anslagstavlor vid respektive gravkvarter om att de som ville kunde få gravrätten mot en avgift. Någon ytterligare information har inte skett.

Anette Gårdefors är ledsen och upprörd över hur Kyrkogårdsförvaltningen har skött ärendet.

När Anette Gårdefors kom till sin farmors grav på Skogskyrkogården hade kyrkogårdsarbetare ryckt upp de planterade blommorna och kastat dem vid sidan av gravstenen. Det visade sig att gravens ägandetid gått ut och förvaltningen nu tog tillbaka graven och återställde den. Utan att berätta för Anette Gårdefors. Foto: Anna Z Ek

– De ser ju att jag är här varje vecka och sköter graven. Jag går inte och läser på anslagstavlorna. De borde sätta upp en skylt vid graven om att gravrätten har upphört så att man kan kontakta dem och betala, säger hon.

Kyrkogårdsförvaltningen beklagar att Anette Gårdefors inte fått besked, men påpekar att man följt lagen.

Här svarar de på kritiken: