Riskfyllt. Vägomledningar har gjort att cyklister måste köra ut motorkörfältet - i motsatt riktning. Foto: Jon Jogensjö

Farliga cykellösningen på Norrbyvägen fixad

Den som cyklat längs Norrbyvägen i Bromma de senaste veckorna har säkerligen blivit förvånad över att helt plötsligt befinna sig på bilvägen, i fel riktning. Efter kritik från cyklister är nu åtgärder på plats.

  • Publicerad 17:04, 12 aug 2019

Vid korsningen Norrbyvägen/Ulvsundavägen pågår arbetet med att bygga ett lagerhotell, där den nu nedlagda restaurangen Rotana Café tidigare låg.

För cyklister som kör längs cykelpendlingsstråket från Huvudstabron mot Ulvsundavägen, har de inneburit en omledning till södra sidan av Norrbyvägen – rakt ut i mötande biltrafik.

En som reagerade på trafikomledningen är Jon Jogensjö, cyklist och representant för Superlokala cyklandeombud Stockholms län.

– Det var så här i säkert över en månad, och det värsta är att det är godkänt av trafikkontoret, säger Jon Jogensjö.

När ett vägarbete ska göras, krävs det att entreprenören tar fram en så kallad trafikordningsplan (TA-plan), som trafikkontoret sedan godkänner. Jon Jogensjö menar att det rör sig om ett systematiskt problem.

– Det ser ut så här vid nästan alla vägarbeten, studier visar att cykeltrafiken drabbas värst vid vägarbeten, säger han.

Förutom arbetet med lagerhotellet, har även ett fjärrvärmearbete pågått längs Norrbyvägen i höjd med Mornington hotel. Det har lett till att cyklisterna måste samsas om en och samma, smala cykelbana.

Åtgärder på plats

Men efter en felanmälan till både entreprenören och Stockholms stads trafikkontor är nu åtgärder på plats.

Sedan idag, måndag, har nu cyklister fått en egen bana på trottoaren och slipper köra ut i biltrafiken.

– Nu har vi säkerställt att avspärrningen som finns vid busshållplatsen närmast korsningen (Björkbacksvägen/Norrbyvägen reds. anm) görs bakom hållplatsen. På detta sätt ska cykeltrafiken inte påverkas, och det råder nu full framkomlighet där, säger Ola Eriksson, presstalesperson på trafikkontoret.

Man har också gett entreprenören i uppdrag att justera TA-planen.

Förra veckan avslutades också fjärrvärmearbetet, vilket gör att det nu råder full framkomlighet för cyklister vid Mornington hotel.

Trångt. Cykelbanan vid hotellet vid Norrbyvägen har varit väldigt trång den senaste tiden. Foto: Jon Jogensjö