Stockholmaren Farida Al-Abani vill öka valdeltagandet med en föreställning. Foto: Sacharias Källdén

Farida skapar föreställning för att få fler att rösta

Stockholmaren Farida Al-Abani brinner för att engagera människor. Hennes senaste projekt: en föreställning av och med kvinnor och icke-binära för att öka valdeltagandet nästa år.

  • Publicerad 13:02, 15 sep 2017

Det vore fantastiskt med en plats där man inte behöver konsumera för att umgås

Här berättar Farida:

"Jag växte upp vid Lappkärrsberget bland höghus och barnfamiljer. Jag var trygg där, man lekte på gården med samma kids man gick i skolan med. På gymnasiet fick min familj äntligen permanent uppehållstillstånd. Jag och brorsan sprang till videobutiken och hyrde Mean Girls, köpte massa godis och skrek ”nu ska vi fira!”. Det var så skönt att slippa oron jag hade haft sedan vi kom hit från Libyen när jag var tre år. Pappa är sjukhusfysiker, det var därför vi fick stanna. Han behövdes.

Politik var alltid ett levande ämne hemma hos oss, som det nog blir när man kommer från ett land där inte allt funkar. Första gången jag kände att jag skapade förändring var när jag gick med i elevrådet och fick bort den äckliga skolmaten, haha. Det är väl där det börjar för många. Idag är jag utbildad folkhälsovetare, aktivist och aktiv nykterist.

Farida. Foto: Sacharias Källdén

"Stockholm, alltså. Det känns som att många känner sig så ensamma. Jag tycker staden och föreningar måste bli bättre på att skapa lokala mötesplatser. I stan finns det så få platser du dras till som skapar möten. Det är som att staden inte vill att vi ska umgås. Man blir tvingad att gå till ett äckligt café och köpa något tråkigt bara för att få sitta och smygskämmas om du tar med en frukt att äta. Jag har en dröm att skapa en central mötesplats där du inte behöver konsumera för att umgås. I mindre städer finns ofta dansbanor, jag tänker något liknande fast större. Det kan finnas en scen för tal på demonstrationer eller musik. En öppen plats där stockholmarna kan vara året om oavsett väder. Jag tror det skulle göra mycket.

Nästa vecka håller jag i första workshopen för att skapa en föreställning inför valet nästa år. Jag vill samla kvinnor och icke-binära för att se hur vi tillsammans med olika konstnärliga uttryck kan forma något som är välkomnande och tillgängligt för många. Tillsammans kommer vi fram till hur det kommer att se ut, så det bygger mycket på de som väljer att vara med i processen. Det vore kul att öka valdeltagandet men vi kanske i alla fall kan öka folks engagemang att göra något. Jag tänker ofta: ”Gud! Det är så lätt! Det är bara att göra!” och det kanske låter förenklat, men: Det kan vara lätt. Du kan förändra. Den känslan vill jag att fler ska känna."

Farida Al-Abani

Ålder: 28 år

Bor: Abrahamsberg

Aktuell: Håller i teaterföreställning inför valet. Första workshopen är på måndag och öppen för alla som identifierar sig som kvinnor eller icke-binära. Kl 18-21 på Klara Södra Kyrkogata 20.

Läs mer här!

Visa merVisa mindre