Döende älg. Verk av Åke Pallarp från 1986.

Färgstark konstnär visas i helfigur

I konstnären Åke Pallarps händer blev vardagen till färgstark poesi. Nu presenterar Färgfabriken konstnären i en stor, retrospektiv utställning. Den 30 april är det vernissage.

  • Publicerad 06:30, 30 apr 2022

De flesta som gått på tunnelbanan vid Stadion har nog lagt märke till den enorma regnbåge som finns där nere. Den är målad direkt på den ljusblå grottväggen och omgiven av klubbmärken från bandylag som spelat SM-slutspel på Stockholms stadion.

Konstnärerna Åke Pallarp och Enno Hallek gjorde t-banestationens konst tillsammans i början av 1970-talet, och deras gemensamma förkärlek för starka färger fick stort genomslag.

Vardag blir poesi

Nu lyfter konsthallen Färgfabriken fram Åke Pallarp (1933–2013) i den retrospektiva utställningen "Upprymd". Med både måleri, skulptur, objekt och skisser ger man en inblick i konstnärens visuella universum, där fantasi, poesi och en stor dos underfundighet finns med. Utgångspunkten var inte sällan något vardagligt, som han förvandlade till konst.

Många av verken i Färgfabriken skildrar stad och landsbygd, både mötet mellan och kontrasten mellan dem. På så vis blir Åke Pallarps konstverk ekon av den urbanisering som förvandlade Sverige från 1950-talet och fram till konstnärens död, menar Färgfabriken i sin presentation.

Utställningen pågår till den 25 september. Den 20 juni–11 augusti är det sommarstängt.