Ejub Lemes och Hajra Lemes kommer att bjuda på helgrillat lamm på Bosniskt vis. Semir Hafiz kommer att dela med sig av sin kunskap. Foto: Läsarbild Lena Israelsson

Färgsprakande odlingsfest i hela Järva närmar sig

En sällan skådad stor odlingsfest kommer att äga rum över hela Järva nästa helg. Då är det nämligen dags för odlingsfestivalen Orten odlar där odlingar och odlare från världens alla hörn kommer att delta.

  • Publicerad 12:45, 16 aug 2019

Kolonilotterna har en viktig plats i kulturen i Järva, det menar Lena Israelsson, en av initiativtagarna bakom odlingsfestivalen Orten odlar. Hon säger också att det finns så många oberättade historier på kolonilotterna i Järva.

– Till exempel i Lilla Rinkebys kolonilotter kommer cirka 70 procent av kolonisterna från Bosnien. De har flytt folkmord och hemskheter. Det finns ingen sjukvård i världen som har kunnat erbjuda en sådan vård som odlingarna har gett dem, säger hon och forsätter:

– Istället för att sitta inne i en lägenhet är de ute i naturen och umgås med människor. En kvinna berättade att odlingen påminner henne om de glada dagarna i Bosnien.

Storodlaren Zita har hittills odlat 288 kilo i år. Foto: Lena Israelsson.

Festival i hela Järva

För att lyfta fram historier som denna och att hylla odlingen i Järva samt att ta vara på den enorma kunskapen Lena Israelsson menar finns på kolonilotterna i Järva har hon tillsammans med Katja Jassey, Studiefrämjandet, och Tensta konsthall valt att arrangera festivalen Orten odlar.

– Det kommer att vara en odlingsfest i hela Järva. Dels kommer det att vara en samlingsplats i Nydalsparken i Tensta. Där kommer det bland annat att vara en marknad och en scen. Det kommer också gå bussar ut till koloniområdena därifrån, säger Lena Israelsson.

Koloniområdena som kommer att vara en del av festivalen är Lilla Rinkeby, Ärvinge i Kista, och Tensta fritidsgårdar.

– Kolonilotterna i Järva är som ett utomhusvardagsrum. Här lagar man middagar, donar med sina odlingar, och man umgås med sina kolonigrannar, säger Lena Israelsson.

 ”Som att resa runt jorden”

Järvas stora kulturella mångfald speglas också på kolonilotterna.

– Det är som att resa runt jorden när man vandrar genom lotterna. Man kan se vart kolonisterna kommer från beroende på vad som odlas. Det är väldigt spännande att se, säger Lena.

Under festivalen kommer det bjudas på mat, man kommer kunna utbyta kunskap med andra kolonister, och det kommer att vara marknader. Festivalen äger rum lördagen den 24 augusti och mittpunkten kommer vara Nydalsparken i Tensta.