Färgsprakande konst på stationen i Norsborg

T-banestationerna i Hallunda och Norsborg har rustats upp och renoverats. Nu har också Norsborg fått färgrik konst.

  • Publicerad 13:53, 31 mar 2017

Det var i måndags som SL premiärvisade det nya konstverket ”Hyllning till rörelse” som tysk-persiska konstnären Raha Rastifard, numera bosatt i Stockholm, skapat. Den färgrika projektionen syns när det är mörkt.

– I skymningen träder det fram och i mörkret lyser det med sin fulla kraft, säger Sofia Fredin Broman som är affärsförvaltare för konst på landstingets trafikförvaltning.

I en intervju med slkonst.se berättar Raha Rastifard om tankarna bakom verket. Hon berättar att hon reste till stationen i Norsborg flera gånger innan hon mejslade ut sitt verk:

– Sittandes där försökte jag sätta mig in i Norsborgsbornas ställe, människor från olika bakgrund, som jag såg började sin resa ifrån stationen eller anlände hem. Verket innehåller poesi som uttrycker de känslor, som området och människorna där gav mig. Poesin är skriven i form av kalligrafi, vilket skapar ett abstrakt mönster. Det blir då möjligt för folk att beröras av det även om man inte tydligt ser vad det står eller kan språket, säger hon.

Hon fortsätter:

– Mitt verk är väldigt färgstarkt och är skapat av flera lager, gjorda med mycket eftertanke och olika tekniker, specialgjort för projektion. Timmarna med mörker är långa i Stockholm vilket är varför jag använde mig av så mycket färg och ville att stationen verkligen skulle lysas upp. Anledningen till att jag har använt mig av olika färgtoner är för att sprida livlighet och glädje varje morgon när människorna börjar och slutar dagen på stationen.