Årets stora utställning på marabouparkens konsthall, Wanja Djanaieffs och hennes tjugotvå favoritfärger. Foto: Mikael Andersson

Färgexplosion när Wanja Djanaieff intar Marabouparken

Som barn lekte hon i Marabouparken. Nu är Wanja Djanaieff, en av Sveriges mest inflytelserika textilformgivare, aktuell med en utställning i parkens konsthall.

  • Publicerad 14:54, 4 jun 2020

Från nationaldagen den 7 juni ges möjlighet att ta del av textilformgivaren Wanja Djanaieffs yrkeskarriär i form, färg samt genom sonen Niklas dokumentärfilm om henne. Allt och mer i utställningen "Wanja Djanaieff och hennes tjugotvå älsklingsfärger".

Bland kulörterna ingår inte brun och beige, de kallar hon "skitiga färger".

– Kära gamla Sumpan. Var det någonstans jag skulle ställa ut var det här. Några kvarter från Duvbo där jag växte upp, säger hon.

Scenograf i grundskolan

I Marabouparkens plaskdamm svalkade hon sig som barn. I "Boken om Wanja", som lanseras i samband med utställningen, pekar hon på ett skolfoto från årskurs 2 med förhoppning att någon skolkompis kommer till konsthallen. På samma uppslag finns en bild från scenografidebuten – som 12-åring i Duvbo skola.

Gemene man känner till, eller minns i vart fall hennes formgivning, tror hon. Kanske från en rullgardin, filt eller liknande.

– Många känner igen, men vet nog inte vem som skapat. Som städrockarna och Fröken Sverige-klänningen på 60-talet, säger hon.

I konsthallens centrum ska 48 formgivna tyger hänga i 6x8 tygkuber. Foto: Mikael Andersson

Prinsen i Wanjas OS-kläder

Hon klädde Sveriges OS-trupp i München 1972. Även kung Carl XVI Gustaf, på den tiden prins, bar gul skjorta till blå kostym och slipsen var blå med massa gula kuber. Än mer klassisk blev den t-shirt, i samma anda, som karismatiske tyngdlyftaren Lennart "Hoa-Hoa" Dahlgren senare bar i reklam för barnledighet.

Tröjan blev en storsäljare och OS-kollektionen såldes på NK där Wanja i sex år var designchef. Det jobbet var inte "PK" i yrkeskretsen och hon påminner sig vad Ulf Lundell skrev i debutromanen "Jack".

– NK ansågs vara för överklassen. Han skrev om den dåliga andedräkten som kändes i entrén, haha.

"Mormors berså" (t.v) och "Olivia" (i mitten) är två av Wanjas personliga favoriter bland allt hon formgivit under 60 år. Foto: Mikael Andersson

Inspiration i Turkiet

Med inspirerande humor tar Wanja oss varvet runt i konsthallen. I sektioner ska besökaren följa hennes yrkeskarriär från första åren på Alingsås Bomullsväveri, via världsutställningen i Sevilla och projekt inspirerade av resor i Turkiet och den samiska kulturen.

Plötsligt säger hon:

– Gamla syslöjdsfröknar tog livet av kreativitet.

I nästa andetag:

– Jag dör med en pensel i handen, det här är inget jobb utan en livsstil.

Utanför konsthallens entré växer lin som räcker för att tillverka tio skjortor. Odlingen ingår i utställningen och när blommorna slår ut, vilket sker över en dag, utlovas tårtkalas. Om linets betydelse talar Wanja länge och visar vad återbrukat "skräplin" kan användas till. Bland annat fjäderlätta korgar.

Inom sitt skrå har Wanja Djanaieff pysslat med det mesta. Hon stannar vid en pensel lika stor som henne. Borstet är gjort av tagel och stråna har hon färgade med samma morotsröda henna som i egna håret.

– Det vi samlat i utställningen är allt från "tjosan" (60-talets färgexplosion, reds anm.) till det lite lugnare, säger hon och skrattar.

Professor utan studentmössa

Namn: Wanja Djanaieff.

Ålder: 79 år.

Bor: Stockholm.

Uppväxt: Första åren runt om i Norrland där pappan arbetade som brunnsborrare. Kom till Duvbo som sjuåring och flyttade senare med föräldrarna till Vireberg.

Titel: Är professor sedan 1995: "Det är väl lite kul, men jag tänker inte på titeln. Den är förvånande eftersom jag aldrig tog studenten."

Axplock från cv:t: Ledamot av Svenska designakademien. Lärare och professor på Konstfack i olika perioder. Designade på 80-talet SJ-personalens uniformer. Skapade kläder till världsutställningen i Sevilla, 1992. Scenograf och kostymör till ett antal teatrar. Föreläst om konst i 27 år.

Visa merVisa mindre

Tyger, modebilder och text ska fylla väggarna i Marabouparkens konsthall. Foto: Mikael Andersson

Hoppas på busslass i höst

Utställningen var tänkt att pågå över hela sommaren, från maj till augusti. Till följd av coronapandemin har den förlängts fram till den 20 december.

En tanke är att konstgrupper från Sveriges många landsändar ska bussa sig till Sundbyberg, se utställningen och passa på att hantverka tillsammans.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Efter butiksdöden – Så ska stan förbli levande

Nyheter Förebild: Hökarängen vände från vakanser till vimmel I en levande stad behövs det levande bottenvåningar. Men när tusentals butiker försvinner måste länets fastighets­ägare tänka om för att kunna fylla sina lokaler med något annat. "Brun papp i...lördag 31/7 5:00

Då kan pride anordnas i Bergshamra

Nyheter Men årliga firandet ställs in i Rissne Bergshamra Pride skjuts upp till hösten och Rissne Pride ställs in. Med förhoppningen att få firas tillsammans har arrangörerna i Solna och Sumpan tvingats ställa in och ställa om, i år igen.fredag 30/7 13:24

Butikspersonal såg till att misstänkt våldtäktsman greps

Nyheter Kände igen mannen från vittnens bilder En man har häktats misstänkt för våldtäktsförsök utanför ett soprum i Sundbyberg och en våldtäkt på Kungsholmen. Mannen kunde gripas efter att butikspersonal i centrum känt igen honom på bilder som...fredag 30/7 10:25