Farfars butik hade det mesta

När farfar Lennart ­Thomasson fick diagnosen tbc ville han ändå fortsätta att jobba, och startade då en pappershandel. I år firar sonsonen Kim att familjen drivit butik i centrum i 50 år.

  • Publicerad 15:21, 6 okt 2014

Året var 1964. Tbc-sjuke Lennart Thomassons något yngre fru Emmy hade fullt upp med sitt jobb på kommunens byggnadskontor, där hon bland annat fick äran att döpa några av Bollmoras nya vägar. Sikvägen, Harrstigen, Forellvägen och skolan Stimmet är några av hennes påfund.

– Hon älskar fiske, förklarar Kim Thomasson, Lennarts sonson.

För att ha något att göra när hustrun jobbade startade Lennart en mindre pappershandel på den plats där Ica ligger i dag. Bollmora tobak och pappershandel, som affären hette, utvecklades snabbt till en populär alltialloaffär. Där fanns tipstjänst och lotto och man sålde bland annat tobak, pipor, pocketböcker, leksaker, tekniska prylar, papper och sist men inte minst godis.

– Mina släktingar försökte helt enkelt ta in det som efterfrågades. Det fanns ju inte så många affärer här då, berättar Kim.

1972 flyttade affären till sitt nuvarande läge. Farmor Emmy var ett välkänt ansikte i bokhandeln och när farfar Lennart gick bort 1984 tog Kims pappa Jack över. Kim minns hur han som liten pojke fick stå på en pall för att kunna hjälpa kunder. Och under tonåren blev butiken ett bra sätt för honom att tjäna lite fickpengar.

– När frågan om att jag skulle ta över ställdes på sin spets bestämde jag mig för att jag ville göra det. För ärligt talat har jag alltid tyckt att det är roligt att vara i butiken, särskilt när man fick prata med kunder, säger han.

Efter en dramatisk brand i Tyresö centrum 1991 gick hela bokhandeln om intet. Men ägarna och personalen bet ihop och efter tio dagar fanns en ny tillfällig butik. Efter ett halvår nyöppnade man – med två affärer i stället för en.

Det var då som bokhandeln och spel- och tobakshandeln blev två separata affärer.

– Jag var bara tonåring men jag minns att det var blod, svett och tårar. Vi brukade skoja om att vi var ett järngäng och att järn smälter samman, säger Kim.

I dag beskriver Kim Tyresö Direkten, där han mest håller till, som ett kärt tillhåll för många äldre.

– Vi har många som kommer till oss varje dag. Och fortfarande finns det folk som tror att vi har allt. Bara häromdagen frågade en person efter tvättmedel, säger han och skrattar.

Farfar Lennart med farmor Emmy i Bollmora bokhandel på 1970-talet. Så småningom tog deras son Jack över butiken.

Fakta

Blev två butiker ­efter branden

Bollmora tobak och pappershandel slog upp dörrarna 1964.

1972 flyttade butiken till ­platsen där Tyresö Bokhandel och Tyresö Direkten finns i dag och hette då Bollmora bokhandel.

Efter branden i Tyresö centrum 1991, då hela butiken brann ner till grunden, öppnade butiken på nytt men med två separata ingångar – en till Tyresö Bokhandel och en till Tyresö tobak.

Tyresö Tobak bytte namn till Tyresö Direkten för cirka fem år sedan.

Visa merVisa mindre