Nytt. Elnätet i Ekerö kommun ska förbättras. Bland annat planeras nedgrävning av flera ledningar. Henrik Schaub jobbar hemifrån bostaden i Färentuna. Han har tröttnat på återkommande strömavbrott. Foto: Mostphotos/Privat

Färentunabon skaffade egen lösning efter alla avbrott

Hemmajobb, barnfamilj och svajigt elnät är ingen vidare kombination. Nu har Färentunabon Henrik Schaub börjat tröttna på att strömmen ofta försvinner. "Vi är fem i familjen och har ett stort internetbehov", säger han.

  • Publicerad 16:32, 13 maj 2022

Vi lagade middag på vedspisen

Vinterns många strömavbrott har gjort Färentunabon Henrik Schaub irriterad. Med en familj där ofta fem personer bor i bostaden och ett jobb på Spotify som han sköter hemifrån har vardagen varit utmanande när strömmen gått.

– Jag jobbar hemma på heltid och är beroende av ström. Så fort det blir strömavbrott blir vi av med internet, säger han.

Som skräckexempel lyfter han en dag i vintras då strömmen försvann.

– I sex timmar var den borta. Värmen slutade funka och vi har egen brunn så det går inte att spola toaletten, säger han.

Han fick höra av sig till jobbet när strömmen började sina.

– Jag fick skicka ett sms om att min laptop lade av.

Tog saken i egna händer

Men det var sista gången Henrik Schaub drabbades på det sättet.

– Efter det köpte jag en UPS (Uninterruptible Power Supply), det är något som ofta används till servrar för företag. Det klarar av att hålla i gång ett fibermodem i tre till fyra timmar, på så sätt märks inte strömavbrottet.

Något enstaka strömavbrott har varit lite mysigt för familjen, medger han.

– Vi lagade middag på vedspisen. En gång kan det vara en rolig anekdot, men inte sen, säger Henrik Schaub.

Så ska det bli färre strömavbrott på Mälaröarna

Även om internetuppkopplingen säkerställs med hans inköpta UPS gör den inte så att resten av hemmet försörjs med ström.

– Jag har köpt elektriska värmeljus. Vi har katt och jag vill inte ha levande ljus i ett trähus.

Även om han tycker att det är bra att Ellevio nu gör satsningar önskar han fler åtgärder.

– Jag tycker att det borde finnas någon sort kick back, så om det är strömlöst i två timmar borde vi kunde få mindre på räkningen, säger Henrik Schaub.

Här är Ekerös nya kändispapegoja

Nyheter Ägaren: "Han är som en utekatt" Han har setts flyga runt i centrum och hälsade tidigare i veckan på uppe på en balkong vid Clas horn. Krokis är Ekerös nya lokalkändis.onsdag 25/5 16:57

Sommarturné för Mälarö parkour i ny tappning

Nyheter Gratis träning ute i det fria Nyfiken på att testa parkour? Det blir möjligt i sommar. I juni drar Mälarö Moves ut på sommarturné för att visa upp parkourverksamheten.onsdag 25/5 16:55

Piloter övade stridsflygning över Mälaröarna

Nyheter Stridsflygplan flög i formationer Såg du också stridsflygplanen som flög över Mälaröarna i helgen? Det var Luftstridsskolan som övade. "Våra pilotelever spelar angripare", säger kommunikationschefen Therese Åkerstedt.tisdag 24/5 9:24