Vaccinationerna har börjat ge effekt och på måndag öppnar dagverksamheten Östanbo för äldre igen.

Där erbjuds aktiviteter och samvaro med andra, vilket är efterlängtat för den som har tvingats vara ensam under pandemin.

Om man inte kan ta sig dit själv kan man ansöka om att få transporten gratis av kommunen genom så kallade turbundna resor.

Dyrt alternativ

Men nu har handläggarna börjat fråga de äldre om de inte kan ta färdtjänsten i stället.

Något som kan innebära höga kostnader. En enkelresa kostar 140 kronor och för den som vill vara på dagverksamheten fyra dagar i veckan blir notan dyr – hela 4 500 kronor i månaden.

Maine Gräns, PRO-ordförande i Vallentuna, ser en stor risk att äldre avstår.

– Det är klart att man drar sig då. 4 500 kronor är ju jättemycket om man kanske får ut 8 000 kronor i pension, säger hon.

Enligt Fariba Roosta, chef för äldreenheten i Vallentuna, finns inga planer på att dra in de turbundna resorna.

– Inte i dagsläget. Våra riktlinjer är tydliga, vi kan inte göra det. Men enligt socialtjänstlagen måste vi utgå från vilka möjligheter individen har. Vi ska inte erbjuda turbundna resor bara för att man fått beviljad dagverksamhet. Vi frågar om det finns alternativ som färdtjänst. Men om man fått avslag på färdtjänst ska vi erbjuda turbundna resor. Då kan inte individen lösa situationen själv.

Rutinerna har enligt Roosta inte varit tydliga.

– Man har nog gjort på olika sätt. Kanske har man inte kollat möjligheten till färdtjänst så noga tidigare. Kanske har man varit orolig för att man inte skulle vara berättigad till det. Och då har man inte ställt frågan. Men vi tänker att det är värt ett försök.

Börjar ni ställa frågan eftersom socialnämnden behöver spara pengar?

– Absolut inte.

Maine Gräns tycker att åtgärden ser illa ut.

– Det kan inte handla om så våldsamt mycket pengar för kommunen. Det borde gå att ha någon form av samåkning. Och kommunen har ju fått statliga pengar som de ska rikta till äldre. Man undrar vart de tagit vägen.