Trots julens årliga punktlighet tycks vi vara många som blir nollställda när granen barrat färdigt. Vad gör vi av den? Oavsett om du slängde ut julen redan innan nyår eller om du traditionsenligt väntar till Tjugondag Knut finns det regler att förhålla sig till.
Den som nonchalant dumpar julgranen utanför porten, eller för den delen ställer ut den i skogen utan markägarens tillåtelse, kan göra sig skyldig till miljöbrott eller nedskräpning – brott som kan ge både böter och fängelse om det är grovt.
Grovsoprum
För de göteborgare som bor i lägenhet är det i första hand grovsoprummet som gäller, men kolla för säkerhets skull först med hyresvärden eller föreningen om vad som gäller i just ditt hus.
Alla hyresgäster ska ha möjlighet att lämna sitt grovavfall i eller i anslutning till fastigheten. Om det inte finns grovsoprum kan fastighetsägaren regelbundet beställa en container där de boende kan slänga sitt avfall.
Återvinningscentraler
Villaägare hänvisas till kommunens återvinningscentraler i Tagene, Alelyckan, Sävenäs, Högsbo eller Bulycke där granen ska läggas i behållaren för ”ris”. I år är besöken på återvinningscentralerna fria.
Granarna som kommunen tar om hand flisas och går till förbränningsverk.
Den som bor i stadens södra delar kan också lämna in sin gran direkt hos Mölndal Energi på Aminogatan 21. Deras traditionella julgransplundring är inställd, men den 10 januari klockan 11-14 kan man köra in på Riskullaområdet och lämna av sin gran för förbränning.
Tidigare år har Sportfiskarna region Väst samlat in granar för att sedan sänka dem i Delsjön för den biologiska mångfalden. I år är det inställt.